12 juni 2007

"Congolese palmolie helpt Belgische kernuitstap"

16/05/2007 | Bron: Belga


België moet investeren in palmolieplantages in Congo en Liberia en in de aanplant van andere "energieplanten", zoals de jathropa. Dat zegt sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte. Onder meer import van dergelijke biomassa in België moet samen met warmtekrachtkoppeling, wind- en zonne-energie de geplande sluiting van de kerncentrales mogelijk maken.

Congo was ooit een wereldspeler in de uitvoer van palmolie, maar importeert nu wegens een geruïneerde infrastructuur. "In totaal willen we 250.000 hectare oliepalm heractiveren. Hiervan kan 20 procent dienen voor de bevoorrading van de lokale markt, zodat Congo en Liberia niet langer palmolie moeten importeren. Dit levert voldoende grondstof voor de elektriciteitsproductie van een 500 MW centrale. Ter vergelijking, de reactor Doel 1 heeft een vermogen van 393 MW", stelt de sp.a.

Vande Lanotte was woensdag in Wieze, op de site van chocoladeproducent Barry Callebaut. Dat bedrijf laat op haar gronden een nieuwe elektriciteitscentrale bouwen, die draait op stearine: een restproduct van palmolie dat niet in de voeding terechtkomt. Het bedrijf Electrawinds, dat onlangs een joint venture sloot met Wilmar, een Aziatische producent van palmolie, zal de centrale bouwen.

Volgens Electrawinds zal het de hele chocoladefabriek kunnen voorzien van stroom én daarenboven nog extra elektriciteit produceren voor zowat 60.000 huisgezinnen. Het teveel aan stroom zal op het elektriciteitsnet gaan, zegt Maîté Maes. Vandaag koopt Callebaut haar energie van de producenten. Voortaan zal het dus elektriciteit en stroom krijgen van de centrale op haar eigen bedrijfssite.

De sp.a greep de investering aan om haar voornemens rond duurzame energie kenbaar te maken. Die moeten Doel I en II en Tihange I straks overbodig maken, luidt het. Eén daarvan is om via ontwikkelingshulp Congo te helpen om haar palmolieplantages terug leven in te blazen. Die liggen in puin of werken onder capaciteit. De socialisten achten het haalbaar om die plantages te heractiveren.

Daarnaast wil het ook steun voor kleinschalige aanplant van Jathropa, een energieplant die op schrale, droge grond kan groeien, de grond vasthoudt en tegelijk voedingsgewassen beschut tegen weer en wind. De plant wordt al volop geteeld in Azië en mits een programma met microkredieten, opleiding en een gegarandeerde afzet hoopt de partij dit ook in Belgische partnerlanden als Tanzania, Oeganda, Mali en Niger te kunnen invoeren.

Er moet evenwel een internationaal certificeringssysteem komen rond biomassaproductie, om te vermijden dat de aanplant de opwarming van de aarde weer in de hand werkt, zegt de partij. Eén van de kritieken is immers dat massale palmolieplantages boskap in de hand werkt, zoals in Indonesië en Maleisië.

Open VLD reageert bij monde van uittredend senator Stéphanie Anseeuw verbaasd op het voorstel van sp.a. Biobrandstoffen kunnen een deel van de oplossing zijn voor de toekomstige energiebevoorrading, stelt Anseeuw, maar ze zijn niet zaligmakend. Bovendien klopt het socialistische energieplaatje volgens haar niet. Ze waarschuwt er voor dat vele biogewassen niet energie-efficiënt zijn.

De liberale politica stelt dat de huidige productie van biobrandstoffen in de ontwikkelingslanden de lokale gemeenschappen bedreigt en dat de uitbreiding van de palmolieplantages ten koste van de oerwouden gaat. De explosief toegenomen vraag naar biobrandstoffen heeft eveneens als gevolg dat er minder landbouwareaal ter beschikking zal zijn voor de voedselproductie, luidt het.

Geen opmerkingen: