27 juni 2007

Norsk Hydro en Siemens ontwikkelen drijvende windmolens

26/06/2007 | Bron: Belga, AFP

De Noorse industriële reus Norsk Hydro en de Duitse gigant Siemens hebben een akkoord afgesloten om samen drijvende windmolens te ontwikkelen die ver op zee geplaatst kunnen worden. Dat hebben beide bedrijven dinsdag meegedeeld.

De verplaatsbaarheid van de windmolens laat toe ze op de meest winderige locaties te plaatsen, zonder dat het zicht van bewoners "vervuild" wordt, zo luidt het in een persbericht.

Volgens het akkoord zal Siemens een demonstratieturbine leveren aan Norsk Hydro. Die zal getest worden langs de Noorse kust.
"Norsk Hydro heeft de toelating om een demo-windmolen in zee te plaatsen langs Karmoey (zuidwesten van Noorwegen), maar overweegt om hem nabij een boorplatform te plaatsen om dat platform van propere elektriciteit te voorzien", luidt het.

Om aan voldoende energie te komen verbranden de Noorse boorplatforms momenteel aardgas. Dat procedé is verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot van de op vier na grootste olie-uitvoerder ter wereld en de op twee na grootste aardgasexporteur.

Geen opmerkingen: