12 juni 2007

Op weg naar warmste jaar ooit?

02/06/2007 | Bron: Het Laatste Nieuws

De meteorologische lente van 2007 heeft een aantal records gebroken. De gemiddelde temperatuur in maart, april en mei bedroeg 12,3 graden. Dat is ruim een graad meer dan in 1993, de warmste lente sinds het begin van de metingen in 1833, en ongeveer drie graden hoger dan de normale temperatuur voor dit seizoen. Dat meldt het KMI. Volgens weerman Eddy De Mey stevenen we mogelijk af op het warmste jaar ooit.

De maanden maart en april bereikten al uitzonderlijk hoge temperaturen. De gemiddelde temperatuur in maart bedroeg 8 graden, terwijl dat normaal 5,5 graden is. De gemiddelde temperatuur in april bedroeg 14,3 graden, tegenover de normale temperatuur van 9 graden. De maand mei was ook erg zacht, met 10,3 graden tegen 8,3 graden normaal.

Ook de zon scheen de voorbije drie maanden met 587 uur "zeer abnormaal veel". Daarmee doelt het KMI op een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar. Er viel tijdens 42 neerslagdagen 166,3 liter per vierkante meter, wat normale waarden zijn voor de lente. Die regen is vooral de jongste weken gevallen en heeft ervoor gezorgd dat een landbouwramp als gevolg van de droogte in april vermeden werd. Door het warme weer vielen wel de aardbeien- en kersenproductie tegen. Daarnaast zijn ook de suikerbieten onregelmatig bovengekomen.

Volgens weerman Eddy De Mey blijft het ook de komende weken warmer dan normaal. "De eerste vijf maanden is het nog nooit zo warm geweest en we zijn goed op weg naar de warmste zomer - en mogelijk ook het warmste jaar - ooit".

Geen opmerkingen: