12 juni 2007

Ook protest tegen bio-energiecentrale Barry Callebaut

23/05/2007 | Bron: Gazet van Antwerpen

Het actiecomité Veilig Verkeer Kouterbaan-Aalstersestraat uit Wieze vreest een toename van het vrachtverkeer wanneer de nieuwe bio-energiecentrale er komt op de bedrijfsterreinen van chocoladeproducent Barry Callebaut. Het comité dreigt met acties.

"Door vele omleggingen passeren hier momenteel veel te veel vrachtwagens door de straat", stelt woordvoerder Robert Peeters die zelf aan de Kouterbaan woont. "Elke vrachtwagen die erbij komt, is er een te veel. Als er nu nog extra verkeer bijkomt om die energiecentrale te bevoorraden, wordt het helemaal onleefbaar". Het actiecomité schreef een brief naar het gemeentebestuur met de vraag om gehoord te worden en dreigt met acties. In het verleden waagden de buren zich al aan blokparkeren en Peeters sluit niet uit dat hij op de straat gaat liggen.

Patrick Hautphenne, coördinator van Barry Callebaut België, reageert wat verwonderd. "Electrawinds bouwt hier een milieuvriendelijke krachtcentrale die draait op palmolie, zij zullen dus zeker bijkomende CO2-uitstoot door vrachtwagens beperken. Waarschijnlijk zullen het er amper een zevental per dag zijn", legt hij uit. "We organiseren trouwens binnenkort een infovergadering voor de bewoners. Daar kunnen ze met hun vragen terecht en mogen ze suggesties geven over de inplanting. Bovendien kunnen een 30.000 gezinnen ook inschrijven op de groene stroom".

Robert Peeters heeft geen weet van de brief, maar is enigszins gerustgesteld dat het aantal beperkt blijft. "Dat neemt niet weg dat het verkeersprobleem in onze straat blijft", besluit hij. "Misschien kan een ontsluiting naar de N41 voor een verlichting zorgen". Burgemeester François Saeys (Open VLD) betwijfelt dat deze piste veel soelaas zal bieden. "Sinds kort moet er deels op het trottoir worden geparkeerd om meer plaats op de weg te krijgen. Deze situatie evalueren we over een halfjaar en dan kunnen we conclusies trekken", zegt hij.

Geen opmerkingen: