12 juni 2007

"Belgische elektriciteit bij duurste van de wereld"

18/05/2007 | Bron: Belga

De elektriciteit in België behoort tot de duurste ter wereld. Dat blijkt uit een studie van NUS Consulting, de wereldwijde leider inzake controle op energie- en telecommunicatiekosten, die wordt aangehaald in L'Echo. Volgens de studie is de hoge prijs te wijten aan het gebrek aan concurrentie op de Belgische markt.

Een industriële klant betaalt in België 0,85 euro per kilowattuur. Dat is minder dan in Italië (1,17 euro) en Nederland (0,94 euro), maar meer dan in landen als Finland (0,53 euro), Frankrijk (0,64 euro), de Verenigde Staten (0,69 euro), Spanje (0,77 euro) en Groot-Brittannië (0,83 euro).

De studie van NUS Consulting is niet representatief, aldus een woordvoerster van Electrabel. In de studie wordt slechts één type klant vergeleken en wordt de vergelijking gemaakt met gans Eurpa. "Het gaat om een zeldzaam type van middenspanningsklant", luidt het. Ze wijst er nog op dat de
Europese markt uit verschillende onderdelen bestaat en dat België hoort bij landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Een studie die wel representatief is, aldus de woordvoerster, is die van Van Dyck. Daar worden 18 types laagspanningsklanten met elkaar vergeleken in landen als Frankrijk, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Vlaanderen scoort er 16 pct goedkoper dan het gemiddelde, aldus de woordvoerster. Voor de industriële hoogspanningsklanten dient voor een vergelijking te worden gekeken naar de groothandelsprijzen. En daar situeert België zich tussen Frankrijk en Duitsland.

Geen opmerkingen: