31/05/2007 | Bron: Belga
Tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten bestaat voldoende eensgezindheid over klimaatverandering om van de G8-top in Heiligendamm een succes te maken. Dat heeft de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, verklaard na afloop van een ontmoeting met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.
In de aanloop naar de bijeenkomst van de leiders van de zeven grootste industrielanden en Rusland (G8), volgende week in het Duitse Heiligendamm, praat Pelosi deze week met Europese beleidsmakers over klimaatverandering. "Iedereen in de wereld staat in het krijt bij de Europese Unie voor haar aanpak van klimaatverandering", zo loofde de Democrate de Europese
pioniersrol.
In de aanloop naar de G8-top kantte de Republikeinse president George W. Bush zich opnieuw tegen de vastlegging van doelstellingen om de uitstoot van CO2 onder controle te krijgen. Niettemin gelooft Pelosi dat "er voldoende eensgezindheid bestaat om van de top een succes te maken". Ze noemde een aantal domeinen waar de leden van de G8 actie zouden kunnen ondernemen om het wederzijdse vertrouwen op te krikken, zoals standaarden voor energie-efficiëntie en de handel in C02-uitstootrechten.
Volgens Pelosi komt het er in Heiligendamm vooral op aan een akkoord te bereiken over "standaarden" die "als model kunnen dienen voor de ontwikkelingslanden". Opkomende industriereuzen als China en India leveren immers een steeds grotere bijdrage aan de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide (C02) en de westerse landen dringen erop aan dat ook deze landen na het verstrijken van het huidige protocol van Kyoto in 2012 inspanningen moeten leveren.
De partijgenote van Al Gore, die woensdag ook met de Belgische premier Guy Verhofstadt van gedachten wisselde over de opwarming van de aarde, liet wel verstaan dat zijzelf gewonnen is voor bindende doelstellingen. Sinds de verkiezingen van vorig najaar beschikken de Democraten over een meerderheid in het Amerikaanse parlement.
De EU-lidstaten beloofden eerder dit jaar om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20 procent in te dijken in vergelijking met 1990. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil haar gasten in Heiligendamm ertoe te bewegen om in te stemmen met een wereldwijde reductie van de uitstoot met 50 procent tegen 2050. Eind dit jaar gaan in Indonesië de VN-onderhandelingen over nieuwe doelstellingen in de strijd tegen klimaatverandering van start. Het protocol van Kyoto verstrijkt immers in 2012.
12 juni 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten