12 juni 2007

Duitse deelstaten vrezen overproductie biodiesel

05/06/2007 | Bron: Agrarisch Dagblad

De milieuministers van de Duitse deelstaten eisen van de bondsregering in Berlijn maatre­gelen om de slechte situatie op de biodieselmarkt te verbeteren. De regionale bewindslieden vinden dat de regering de bijmengplicht moet opkrikken. Bovendien eisen ze dat de plannen voor een verdere verhoging van de accijns moeten opgeborgen worden. De accijns moet zelfs opnieuw omlaag, klinkt het.

De biodieselproductiecapaciteit in Duitsland blijkt na de afschaffing van de accijnsvrijstelling in ruil voor een bijmengplicht veel te groot. Dit is vooral het gevolg van de daling van de prijs van gangbare diesel. Dit jaar zou de capaciteit van de biodieselprodcutie in Duits­land toenemen tot vijf miljoen ton, meldt de Arbeitsgemeinschaft Qualitäts­management Biodiesel (AGQM). Volgens deze bran­chewerkgroep valt sterk te betwij­felen of die capaciteit geheel zal worden benut.

Vorig jaar kwam de biodieselaf­zet in Duitsland uit op 2,5 miljoen ton. De biodieselfabrikanten lie­ten enkele weken geleden weten dat ze afschaffing van de accijns­vrijstelling van biodiesel aanhangig willen maken bij het Duitse gerecht. De fabrikanten menen immers dat de over­heid zich schuldig heeft gemaakt aan woordbreuk.

Geen opmerkingen: