04/06/2007 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht
België bouwt volop fabrieken voor de productie van bioethanol en -diesel: daarin worden zetmelen van bijvoorbeeld maïs omgezet naar biobrandstof. Van Europa moet ons land tegen 2010 immers 5,75 procent van de fossiele brandstoffen voor vervoer vervangen door biobrandstof. Deze "groene brandstof" knibbelt aan de voedselvoorraden en jaagt daardoor de prijzen van landbouwproducten de hoogte in. Toch is er hoop, schrijft het persagentschap Belga.
Op verschillende plaatsen, zoals in Denemarken, wordt volop geëxperimenteerd met een "tweede generatie" biobrandstoffen: brandstof gewonnen uit boom- en plantenafval, of nog stro. Bio-ethanol kan immers ook uit cellulose gewonnen worden, dat bijvoorbeeld in afgevallen bladeren aanwezig is, zegt Christian Stevens. Professor Stevens is medeorganisator van een meerdaagse conferentie over bioraffinaderijen en hernieuwbare grondstoffen, die vandaag startte aan de Gentse universiteit. Goed 400 deelnemers van over de hele wereld zijn ingeschreven.
Het winnen van cellulose uit het taaie blad is wel veel moeilijker dan een siroop te maken van suikerriet of glucose te winnen uit maïs. "Het zal wellicht nog twintig jaar duren vooraleer de eerste industriële fabriek van de tweede generatie operationeel is", zegt Stevens. Intussen dreigen het voedselprobleem en andere neveneffecten van de biofuelproductie - zoals ontbossing voor de massale aanplanting van palmolie bijvoorbeeld - toe te nemen.
De prijs van maïs, waarmee bio-ethanol gemaakt wordt, is de laatste maanden wereldwijd gestegen. Dat heeft ook zijn impact op de prijs van voedingsproducten, zoals varkens- en kippenvlees, weet Larry Johnson (Iowa State University). De professor en tevens eredoctor van de Gentse Universiteit is één van de sprekers op de conferentie. "De voedselprijzen zullen stijgen. Dat klopt. Alleen weet ik niet hoeveel. En tegelijk maak ik mij volgende bedenking. Mijn ouders spendeerden 20 procent van hun beschikbaar inkomen aan eten. Vandaag is dat nog maar 8 procent. Voeding is, zeker in de VS, gewoon te goedkoop geworden. En dat allemaal ten koste van de landbouwers".
Volgens het International Food Policy Research Institute zal de stijgende productie van biobrandstoffen de wereldprijzen van maïs tegen 2010 verdubbelen en tegen 2020 met 41 procent verhogen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten