18/05/2007 | Bron: Het Nieuwsblad
Vanaf midden 2008 zorgt een biobrandstofcentrale rechtstreeks voor de energie die de Barry Callebaut-vestiging in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld, nodig heeft voor haar productie. Deze innovatie verschaft werk aan een vijftiental extra werknemers.
Vorige week sloten Electrawinds, de grootste privéspeler op de Belgische markt van hernieuwbare energie en Wilmar, een van de grootste Aziatische palmoliebedrijven, een joint-venture. Doel ervan is verschillende projecten rond warmtekrachtkoppeling te realiseren. "Onze installatie met een capaciteit van 35 megawatt in Wieze, is een eerste stap in het bereiken van de vooropgestelde 400 megawatt die wij ons tot doel hebben gesteld", legt Jan Dewulf van Electrawinds uit.
De centrale wekt groene energie op door het verbranden van stearine in twee dieselmotoren. Stearine is een restproduct bij de raffinage van palmolie. Naast de geproduceerde elektriciteit wordt de opgewekte restwarmte onder de vorm van stoom gerecupereerd in het productieproces van de chocoladefabriek. Deze installatie bereikt een rendement van 70 procent, traditionele centrales halen slechts de helft.
Op jaarbasis komt de opgewekte elektriciteit overeen met het verbruik van 90.000 gezinnen. "De biobrandstofcentrale zal een belangrijk deel van de productie aandrijven", verduidelijkt Dirk Poelman van Barry Callebaut. "Wie jaarlijks 250.000 ton chocolade produceert, heeft wel wat elektriciteit nodig. De stoom zullen we gebruiken bij het branden van de cacaonoten, voor de opwarming van water en de verwarming van de burelen. Niet-gebruikte warmte kunnen we aan de omwonenden aanbieden. De overschotten aan elektriciteit worden op het publieke net geplaatst".
"De voordelen voor het bedrijf? We leveren een beduidende bijdrage tot het halen van de Kyoto-normen, we besparen op de energiekosten, alleen al doordat we verlieslatend transport via hoogspanningslijnen uitschakelen en creëren bijkomende jobs. De omschakeling past trouwens totaal in onze algemene milieupolitiek. Zo zorgt in onze fabriek in het Engelse Banbury een windmolen voor de opwekking van elektriciteit en gebruiken we in Ghanan Brazilië en Frankrijk afvalstoffen van de cacaobonen bij de energieproductie", luidt het.
De bouw van de installatie start eind dit jaar. De plannen voorzien onder andere in de bouw van opslagtanks voor de olie en een schouw. Doel is om met de productie van start te gaan in de zomer van 2008.
12 juni 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten