12 juni 2007

Commissie wil vrijwillige certificatie biobrandstof

25/05/2007 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

De Europese Commissie ziet geen heil in een verplichte duurzaamheidscertificering voor geïmporteerde biobrandstoffen. Het dagelijks bestuur van de Unie vreest dat dit tot spanningen zal leiden met EU-handelspartners. Daarom is de Commissie niet van plan om een dergelijke maatregel te integreren in een voorstel voor wetgeving inzake hernieuwbare energie dat later dit jaar zal gepresenteerd worden. Dat staat te lezen op de website van het Nederlandse Productschap Margarine, Vetten en Oliën.

De Commissie lijkt daarentegen wel gewonnen voor een systeem van vrijwillige certificatie dat strookt met de WTO-bepalingen. Dit kan ertoe leiden dat niet-duurzame importen van biobrandstoffen weliswaar niet worden verboden, maar dat zij bijvoorbeeld niet meetellen bij het voldoen aan eisen voor minimale percentages biobrandstoffen en evenmin aanspraak kunnen maken op subsidies.

In de EU-lidstaten worden her en der initiatieven voor certificeringschema's ondernomen. Zo werken de Duitse ministers van Landbouw en Milieu aan een milieucertificeringssysteem voor biobrandstoffen. Dit certificaat zou moeten aangeven dat de teelt van grondstoffen voor bio-ethanol en biodiesel niet schadelijk is en een duurzaam karakter heeft. De teelt van de gewassen voor biobrandstoffen mag bijvoorbeeld niet ten koste gaan van de tropische regenwouden, vinden de ministers. Voorstellen voor de aanpak van de certificering willen de bewindslieden nog voor het zomerreces bij het parlement op tafel leggen.

Geen opmerkingen: