12 juni 2007

Plan voor klimaatneutrale glastuinbouw in Nederland

30/05/2007 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

In Nederland hebben LTO Noord Glaskracht en de Stichting Natuur en Milieu een actieplan gelanceerd voor de ontwikkeling van een klimaatneutrale glastuinbouw. Het plan gaat uit van een reductie van de CO2-uitstoot met 45 procent in 2020, ten opzichte van de toestand in 1990. Voor 2030 is een reductie met 75 procent de doelstelling. "Dit is een mooi voorbeeld voor andere sectoren", aldus directeur de Rijk van de Stichting Natuur en Milieu.

Het gezamenlijk doel van LTO Noord Glaskracht en de Stichting Natuur en Milieu is om de energievoorziening van de Nederlandse glastuinbouw op termijn volledig klimaatneutraal en ongevoelig voor hoge energieprijzen te maken. De ruim 10.000 hectare kassen vormen als het ware natuurlijke zonnecollectoren, klinkt het enthousiast. Om de gestelde doelen te bereiken, zal door ondernemers, overheden en onderzoekers extra geïnvesteerd moeten worden in de ontwikkeling van kennis, technologie en praktijktoepassingen.

In het opgestelde actiepakket staan een reeks maatregelen en beleidsvoorstellen opgesomd: het onderbrengen van de glastuinbouw in het systeem voor Europese CO2-emissiehandel, de opstart van een systeem voor de monitoring van de CO2-doelen, een samenhangend O&O-beleid, een andere systematiek voor de heffing van energiebelastingen, de oprichting van een risicofonds voor het boren naar aardwarmte en de energiezuinige clustering van glastuinbouwbedrijven met de woningbouw en andere sectoren.

"Dit actieplan maakt glastuinbouwbedrijven minder afhankelijk van duur aardgas", zegt voorzitter Van Ruiten van LTO Noord Glaskracht. "Daarom zetten we sterker dan ooit in op verduurzaming". De collega's van ZLTO reageren erg sceptisch op de plannen. Die zouden immers serrebedrijven die niet in concentratiegebieden gelegen zijn in moeilijkheden brengen.

Geen opmerkingen: