25/05/2007 | Bron: Het Laatste Nieuws
In het West-Vlaamse Dentergem vond woensdagavond een infovergadering plaats over de vergistingsinstallatie die in de Tieltsestraat zou ingeplant worden. Een studiebureau gaf drie uur uitleg, maar de tweehonderd aanwezigen waren niet gerustgesteld. Ze spraken over "de verkrachting van het natuurgebied de Baliekouter".
Een landbouwbedrijf in Dentergem diende een aanvraag in voor een milieuvergunning omdat het wil uitbreiden. De bedrijfsleider wil de stallen voor de runderen en de varkens vernieuwen, en heeft ook plannen om een zogenaamde 'covergistingsinstallatie' te bouwen. Bij covergisting worden allerhande biologisch afbreekbare producten, grotendeels mest, omgezet in biogas en een droog digestaat dat uitgevoerd kan worden.
Veel Dentergemnaren zien de inplanting van de installatie niet zitten, omdat ze vrezen voor alle mogelijke vormen van overlast. Tijdens een infovergadering probeerden vertegenwoordigers van Eco Flanders en studiebureau DLV de grootste zorgen van de mensen weg te nemen. Ze hamerden op het feit dat de vergisting van de mest en andere organische producten volledig overdekt gebeurt, en dat de gistingstanks volledig afgesloten moeten worden van de buitenlucht omdat het proces anders mislukt.
Voorts wezen ze erop dat de enige bron van geluid een gedempte motor wordt die zal draaien op biogas, en dat er ongeveer acht transporten per dag bijkomen, maar dat die alleen via de brede Tieltsestraat zullen op- en afrijden. De vertegenwoordigers drukten erop dat bodemvervuiling niet mogelijk is, en dat het afvalwater zodanig gezuiverd wordt dat het weer drinkbaar zal zijn. Ook het feit dat de installatie 5.000 gezinnen zal voorzien van groene stroom, werd in de verf gezet.
De Dentergemnaren waren evenwel niet overtuigd. Zo vreesden ze onder meer dat de extra vrachtwagens de kernen van de nabijgelegen dorpen onveilig zouden maken, en hadden ze nogal wat vragen bij de vermeende geurloosheid van de hele operatie. Dat de installatie 60.000 ton per jaar mag verwerken, vinden ze veel te groot voor een landbouwgebied. Op 13 juli moet het schepencollege een advies geven over deze zaak, en op 16 augustus beslist de bestendige deputatie over het al dan niet uitreiken van de milieuvergunning.
12 juni 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten