21 juni 2007

Sapec bestudeert bouw bio-ethanolfabriek in Portugal

20/06/2007 | Bron: De Tijd

De beursgenoteerde holding Sapec zet in op hernieuwbare energie. In Portugal bestudeert de groep de bouw van een bio-ethanolfabriek. In Zuid-Spanje krijgt een project van tankopslag van plantaardige oliën vorm. Maar de grootste uitdaging is de financiering van de vorig jaar verworven windenergieprojecten in de VS en Canada, zo bleek op de algemene vergadering.

De fabriek in Portugal zou jaarlijks 100.000 ton bio-ethanol op basis van maïs produceren. Sapec overweegt dat project van 70 miljoen euro te realiseren met partners, maar zou wel de meerderheid nemen. Verder gevorderd is het project voor de tankopslag van plantaardige oliën in Zuid-Spanje. Gedelegeerd bestuurder Antoine Velge schat de waarde ervan op 3 tot 4 miljoen euro.

Sapec is actief in plantenbescherming en plantenvoeding, de distributie van chemische en landbouwproducten, logistiek en hernieuwbare energie. Al die activiteiten worden ontplooid op het Iberisch schiereiland, waar Sapec zijn wortels heeft. Velge liet er op de algemene vergadering geen twijfel over bestaan dat Sapec blijft focussen op Spanje en Portugal. Maar als elders opportuniteiten opduiken, kan Sapec daar ook op inspelen.

Sapecs grootste project van hernieuwbare energie ligt in Noord-Amerika. Eind november 2006 verwierf de Sapec-dochter Naturener in de VS en Canada een portefeuille van windmolenparken in ontwikkeling met een totaal vermogen van 1.800 megawatt (MW). Tussen 2008 en 2011-2012 wil Sapec daarvan ongeveer 300 MW per jaar realiseren, afhankelijk van de evolutie van de markt. Daarvoor is zowat 270 miljoen euro nodig.

Voor de eerste tranche van de investering, in 2007 en 2008, is 150 miljoen nodig. Om dat bedrag samen te krijgen, boort Sapec diverse bronnen aan: een schuldherschikking bij Naturener, een kapitaalverhoging bij die dochter via de instap van één of meerdere private-equityspelers of de verkoop van een aantal terreinen van Sapec. Velge benadrukte wel dat Sapec niet van plan is activiteiten af te stoten om het Noord-Amerikaanse energieproject te financieren.

Geen opmerkingen: