12 juni 2007

"Label voor voedselkilometers heeft geen zin"

24/05/2007 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

In zijn Ecologisch Voedselplan pleit Groen! voor de invoering van een label dat de transportkilometers van voedingsproducten vermeldt. Universitair docent Sanderine Nonhebel van de Groningse rijksuniversiteit denkt niet dat een dergelijk label zin heeft. Ze is het niet eens met de opvatting dat ons voedsel enorme afstanden aflegt. Slechts tien procent komt immers van buiten Europa. Niet zozeer het transport, maar wel de productie zelf is belastend voor het milieu, zo luidt het.

In De Zevende Dag merkte Piet Vanthemsche op dat het niet eenvoudig is om de transportkilometers van producten zoals pizza's te berekenen. Nonhebel voegt eraan toe dat voedselkilometers eigenlijk niet zoveel zeggen over milieuschade. Het vervoer van voedsel vanuit Australië per schip is veel minder slecht voor het milieu dan transport vanuit Spanje per vrachtwagen.

Nonhebel vindt dat de milieubelasting beter kan uitgedrukt worden in geproduceerde CO2 per kilogram product. "Want landbouw en veeteelt hebben verzuring, vermesting, verdroging, ontbossing en erosie tot gevolg. En dat wordt erger, omdat landen als China ons westers consumptiepatroon overnemen en meer vlees gaan eten. Daardoor wordt een steeds groter beroep gedaan op onze natuurlijke hulpbronnen".

Dat een dergelijk label in de supermarkt het verschil zal maken, gelooft Nonhebel niet. De meeste consumenten letten vooral op de prijs en het label zal hoogstens de bewustwording wat verbeteren, luidt het.

Geen opmerkingen: