12 juni 2007

Beleggers kunnen intekenen op klimaat-obligatie

30/05/2007 | Bron: Gazet van Antwerpen

De film van Al Gore heeft niet alleen het politieke discours en de partijprogramma's gekleurd. Ook de financiële sector is door groene koorts getroffen. Bij Dexia en ING konden particuliere beleggers deze week intekenen op de 'Climate Awareness Bond', een obligatie waarmee Europese projecten rond klimaatbescherming en groene energie worden gefinancierd.

De nieuwe obligatie wordt uitgegeven door de Europese investeringsbank en richt zich tot de behoedzame belegger die een graantje wil meepikken van de boomende milieu-industrie zonder zijn spaarcenten op het spel te zetten. Op het eind van de looptijd van vijf jaar krijgt hij minimum 105 procent van zijn startkapitaal terugbetaald. Bijzonder is wel dat de belegger een deel van die opbrengst kan gebruiken om CO2-emissierechten op te kopen, waardoor hij de Europese uitstoot van broeikasgassen eigenhandig kan helpen terugdringen.

Hoeveel idealisten daartoe bereid zijn, valt nog af te wachten. Maar uit de beleggersbarometer van ING blijkt alvast dat zeven op de tien Belgische beleggers ooit al van 'groene' fondsen hebben gehoord. En niet minder dan 37 procent overweegt om in een dergelijk fonds te investeren. Het groeiende geloof in de winstmogelijkheden van groene technologieën is de banken natuurlijk niet ontgaan. Bij KBC, Fortis, Dexia en ING vormen de zogeheten Al Gore-fondsen, beleggingsfondsen die de nadruk leggen op biobrandstoffen, waterzuivering, zonne-energie, stilaan een niche op zichzelf.

Volgens het onderzoekscentrum Eurosif waren de 'sociaal verantwoorde investeringen' (SRI) in 2006 op Europees vlak al goed voor 1,25 miljard euro of 6 procent van het totaal. Eurosif schrijft het groeiende belang van SRI's in de eerste plaats toe aan de explosieve ontwikkelingen in het domein van de alternatieve energie.

Het Nederlandse ABN Amro bracht deze maand een certificaat uit waarvan de opbrengst gebaseerd is op de prestaties van een dertigtal groene bedrijven, die samengebracht worden in een aparte klimaatindex. "Wij kiezen die bedrijven niet zelf. Dat doet Standard & Poor's, een onafhankelijk agentschap, op basis van een aantal objectieve criteria", legt Erik Mauritz van ABN Amro uit. "Beleggers die te weinig kennis hebben van die sector om individuele aandelen te kopen, krijgen op die manier de kans om in alle takken van de milieutechnologie en -energie aanwezig te zijn. De index is sowieso samengesteld uit vier verschillende sectoren, gaande van bio-ethanol tot afvalverwerking".

Het ecocertificaat is wel niet voor bangeriken. Er is geen kapitaalbescherming en ook geen gegarandeerde opbrengst. Erick Mauritz: "Je risico is gespreid over dertig bedrijven. Dat is sowieso veiliger dan investeren in individuele aandelen. Het certificaat heeft trouwens ook geen looptijd. Je kan er dus op elk moment uitstappen".

Ondanks het feit dat groene aandelen al een aantal jaar beter presteren dan het beursgemiddelde en de sector over een enorm groeipotentieel beschikt, is er volgens de Federatie Vlaamse Beleggersclubs nog geen sprake van een echte stormloop bij de particuliere beleggers. "Na de internetbubble van eind jaren negentig staan de meeste beleggers nogal wantrouwig tegenover nieuwe technologieën. Bovendien presteren alle aandelen momenteel uitstekend, waardoor iedereen in zijn vertrouwde hoekje blijft zitten", zegt Gert De Mesure, analist bij FVB.

"Heel wat van die alternatieve energieën zoals biomassa of windenergie zitten bovendien verweven in een groter conglomeraat. Beleggers die in die boomende sectoren willen investeren, moeten er dus vaak de minder presterende activiteiten van die bedrijven bij nemen", luidt het.

Geen opmerkingen: