01/06/2007 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht
Koeien in de weide laten grazen, levert in de meeste gevallen een lagere uitstoot van broeikasgassen op dan de dieren het hele jaar op stal houden. Dat blijkt uit berekeningen van het Nederlandse CLM Onderzoek en Advies, een onafhankelijk projectbureau dat zich bezighoudt met duurzame landbouw. Bij onze noorderburen zou al zeventien procent van de koeien het hele jaar door op stal blijven, in ons land kiest tot hiertoe slechts vier procent van de melkveehouders voor permanente opstalling.
Een weide die niet begraasd wordt, geeft een veel grotere grasopbrengst. Bovendien kan mest die in de stal geproduceerd is, heel wat efficiënter gespreid worden. Dat zorgt voor minder nitraatuitspoeling naar het grondwater. De redenering dat het opstallen van koeien milieuvriendelijker is dan beweiding gaat echter niet op voor broeikasgassen, zo blijkt uit berekeningen van CLM.
Wanneer koeien mogen grazen, is de uitstoot van lachgas vanuit het land en methaan uit de dieren weliswaar hoger. Maar daar staat tegenover dat, als de koeien permanent op stal staan, de boer het gras met tractor en werktuigen uit de weide moet halen om de dieren te voederen. Ook krijgen de melkkoeien in dat geval meer krachtvoeder. Dat kost energie en zorgt eveneens voor extra uitstoot van CO2. Ook komt er in dat geval meer methaan uit de mestopslag.
Koeien op stal zorgen daarom netto voor meer broeikasgasemissies dan koeien in de wei. Alleen op veengrond bij bepaalde waterstanden is dit niet het geval, besluit CLM Onderzoek en Advies. Uit een eerdere enquête van deze organisatie is gebleken dat de meeste Nederlandse melkveehouders in de toekomst van plan zijn om hun koeien in de stal te houden.
12 juni 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten