01 juni 2006

VREG: 18 m. euro boetes wegens geen groenestroom- en WKK-certificaten

23/05/2006 | Bron: BELGA

De Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteit- en Gasmarkt (VREG) heeft voor 18 miljoen euro boetes uitgeschreven voor het niet behalen vorig jaar van certificaten voor groene stroom en warmtekracht. Dat is gezegd naar aanleiding van het jaarverslag 2005 van de VREG.

Energieleveranciers moeten een minimum aan groene stroom aankopen. Ze kunnen dit doen door zelf elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te produceren, of door de aankoop van groenestroomcertificaten van producenten die dit doen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze boetes. Jaarlijks is ook een doelstelling vooropgesteld. Vorig jaar was het de bedoeling groenestroomcertificaten in te leveren goed voor 2,5 pct van de elektriciteitsleveringen.

In 2005 ging het aantal uitgereikte groenestroomcertificaten in stijgende lijn. Met andere woorden: er werd meer groene stroom geproduceerd. De doelstelling van 2005 werd zo goed als bereikt (97 pct). Er waren zelfs meer certificaten op de markt dan moest ingeleverd worden. Toch werden nog een aantal boetes uitgeschreven, voor zowat 4 miljoen euro. Het jaar daarvoor was dat zo'n 25 miljoen euro.

In 2005 kwam daar het systeem van warmtekrachtcertificaten bij.
Het systeem is hetzelfde als bij groene stroom, maar geldt voor warmtekrachtinstallaties (gezamenlijke productie van elektriciteit en warmte). Hier werd de doelstelling voor 43 pct bereikt. Eén nieuwe installatie kan echter al volstaan om de situatie te keren.
Er werden voor zowat 14 miljoen euro boetes uitgeschreven. In totaal gaat het dus om circa 18 miljoen euro aan boetes.

Uit het jaarverslag blijkt nog -zoals eerder door de VREG gemeld- dat er een stagnatie is op de markt wat betreft het aantal vrijgemaakte klanten. Het marktaandeel van de nieuwe leveranciers is zo'n 12 pct. Tachtig pct van de huishoudelijke afnemers sloot een contract. het marktaandeel van de standaardleveranciers is zo'n 85 pct.

Ook blijkt dat de liberalisering drukt op de prijs. Zonder de liberalisering zou de Vlaamse consument zo'n 15 pct meer betalen. Alhoewel op de aardgadsmarkt de prijzen forser stegen, blijft er in Vlaanderen een prijsvoordeel.
Wat de bedrijven betreft, deden de grotere bedrijven sinds de liberalisering serieuze winsten op hun energiefactuur. Diezelfde bedrijven zien wel de factuur sneller stijgen bij internationale prijsstijgingen.

Geen opmerkingen: