07 juni 2006

Pilootproject energiewinning in Surice

02/06/2006 | Bron: BELGA

In Surice is vrijdagmorgen de eerste Belgische installatie die biomethanisatie combineert met co-generatie, ingehuldigd in aanwezigheid van Waals minister van Transport, André Antoine. Het project is gericht op het winnen van elektrische energie (via biomethanisatie) en warmte (via co-generatie) aan de hand van afvalwater uit de veeteelt.
Het project, in handen van de vzw La Surizée, heeft een totaal kostenplaatje van 750.000 euro. Het Waalse gewest en de EU nemen een groot deel van de financiering voor hun rekening in het kader van de Europese structuurfondsen Objectief II.
Het afvalwater van de veeteelt stroomt van vier plaatselijke landbouwexploitaties naar de installatie en wordt opgevangen in hermetisch gesloten vaten. Volgens het principe van de biomethanisatie vindt een transformatie plaats van water in
elektrische energie, die nadien ingezet wordt in het distributienetwerk.
Tegelijkertijd recupereert de installatie via co-generatie de resterende warmte-energie om zo zestien plaatselijke woningen te verwarmen. Juist dat aspect is innoverend aan het project. De installatie zou over enkele dagen op volle toeren moeten draaien.

Geen opmerkingen: