01 juni 2006

Kwart Vlaamse scholen heeft al energieboekhouding aangevraagd

01/06/2006 | Bron: BELGA

Al 1.170 Vlaamse scholen, of zowat één school op vier, hebben aan hun energieleverancier gevraagd om een energieboekhouding op te starten, deelt onderwijsminister Frank Vandenbroucke mee. Scholen die hun aanvraag voor 30 september indienen, moeten daarvoor niets betalen. Daarna moeten ze zelf ongeveer 500 euro opstartkosten dragen. De latere opvolging door de netbeheerder blijft gratis.

De gratis energieboekhouding maakt deel uit van de campagne voor rationeel energiegebruik (REG) in de scholen die Vandenbroucke begin dit jaar lanceerde. In het kader van de campagne hebben zich intussen ook al 400 scholen aangemeld voor een energie-audit en hebben 156 scholen een subsidie voor de installatie van een stookolieteller aangevraagd.

Om directies, technische diensten, gebouwverantwoordelijken, leerkrachten en leerlingen te helpen bij het besparen van energie, heeft minister Vandenbroucke de scholen opgeroepen om vanaf dit jaar minstens maandelijks alle meterstanden van elektriciteit, aardgas, stookolie en water te registreren. Met deze gegevens zullen scholen via een softwarepakket hun energieverbruik kunnen spiegelen aan dat van andere scholen van ongeveer dezelfde omvang. Dit jaar is ook 10 miljoen euro extra voorzien om energievriendelijke investeringen van scholen te ondersteunen.

Geen opmerkingen: