07 juni 2006

Kinderkamer verbruikt jaarlijks voor 54 euro elektriciteit

06/06/2006 | Bron: BELGA

De elektrische toestellen in een kinderkamer verbruiken jaarlijks gemiddeld 54 euro aan elektriciteit. Zo heeft de helft van de kinderen tussen 6 en 12 jaar een televisie op zijn kamer die gemiddeld 28 euro verbruikt, blijkt uit een onderzoek van Nuon Nederland naar het energiebewustzijn van kinderen. Nuon België maakte de resultaten van het onderzoek dinsdag bekend naar aanleiding van de voorstelling van het lessenpakket "Natuurlijk Energie". Dat wil kinderen aanzetten duurzamer met energie om te springen door hen bijvoorbeeld te leren alle elektrische toestellen in hun kamer volledig uit te zetten.

De stroomleverancier lanceert het educatieve en multimediale project volgend schooljaar voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Alle Vlaamse kleuter- en basisscholen kunnen één van de duizend pakketten aanvragen via de website van Nuon of de themabundel van het MOS (Milieuzorg op School). Voor wie thuis wil werken rond het thema is er de website www.natuurlijkenergie.be. Natuurlijk Energie, dat steun krijgt van de Vlaamse regering, maakt net als de energiedoos van het WWF en de Lesbrief Energie van Green Belgium deel uit van de leermiddelen voor het thema energie. Vlaams minister van Energie Kris Peeters lanceerde het pakket dinsdag in de basis- en kleuterschool De Leertuin in Meise.

Nuon peilde vorig jaar bij 422 Nederlandse kinderen tussen 6 en 12 jaar naar hun energiebewustzijn. Uit de resultaten blijkt dat kinderkamers multimediaal zijn. Zes op de tien hebben een radio, de helft heeft een tv en 38 procent een pc en/of een spelcomputer. Op een vijfde van de kamers staat een dvd-speler. Samen verbruiken ze 54 euro. Jongens hebben iets meer elektronica dan meisjes en het aantal toestellen neemt toe met de leeftijd.

Volgens het onderzoek zijn kinderen wel energiebewust, maar houden ze daar in hun gedrag niet noodzakelijk rekening mee. Zo zet de helft slechts af en toe of nooit de elektrische toestellen helemaal uit. Vier op de tien ondervraagde kinderen vragen om de verwarming hoger te zetten als ze koud hebben, terwijl hetzelfde aantal een trui aantrekt.

Nuon besluit dat kinderen vooral op school leren over hoe duurzaam om te springen met energie, maar dat hun gedrag sterk samenhangt met dat van de ouders.

Geen opmerkingen: