29 juni 2006

Aantal afgesloten gezinnen ligt lager dan vóór de liberalisering

28/06/2006 | Bron: EnviroZINE 7.24

Op 31 december 2005 waren 342 Vlaamse gezinnen afgesloten van de elektriciteitsvoorziening omwille van wanbetaling. 435 gezinnen hadden op dat moment geen toegang tot de aardgasvoorzieningen.

De cijfers die de VREG verzamelde met betrekking tot het jaar 2002, het laatste jaar voor de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt, wijzen erop dat het aantal afgesloten gezinnen toen hoger lag, en wel met een factor 3 à 4. Door het verschil in methodologie is echter geen één op één vergelijking tussen de cijfers 2005 en de cijfers van voor de liberalisering mogelijk.

Vaak worden veel hogere cijfers genoemd over het aantal afgesloten gezinnen omdat geen onderscheid gemaakt wordt tussen enerzijds afnemers waarvan het leveringscontract werd opgezegd en anderzijds effectief afgesloten afnemers. Indien een leverancier het contract met zijn klant opzegt omwille van wanbetaling (met andere woorden, de klant “dropt”), dan valt deze klant hierdoor immers niet zonder energie. Hij wordt verder van energie voorzien door zijn netbeheerder, die de rol opneemt van sociale leverancier. In principe levert de netbeheerder elektriciteit via een budgetmeter met oplaadkaart. Voor aardgas is nog geen budgetmeter ontwikkeld. De afnemer kan onbeperkt aardgas verbruiken en wordt hiervoor maandelijks gefactureerd door de sociale leverancier.

:: lees het volledige bericht

Geen opmerkingen: