29 juni 2006

Brussels Instituut voor Milieubeheer wil ecobouw bevorderen

26/06/2006 | Bron: BELGA

Het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) wil de ecobouw in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevorderen.
Om de aandacht te vestigen op reeds bestaande dergelijke gebouwen gaat het BIM een repertorium van ecologisch gebouwde gebouwen in de hoofdstad promoten. De elf gebouwen die voor die inventaris werden geselecteerd, werden maandag voorgesteld.

De bouwsector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de effecten op het milieu. In Europa is de sector verantwoordelijk voor 50 pct van het totale gebruik van natuurlijke rijkdommen, 45 pct van het totale energieverbruik en 40 pct van de afvalproductie. "In ons sterk verstedelijkt stadsgewest zijn deze effecten nog belangrijker", aldus het BIM. "In Brussel wordt per jaar meer dan een miljoen vierkante meter gerenoveerd of gebouwd".

Bij ecobouw wordt rekening gehouden met milieuaspecten zoals bijvoorbeeld rationeel energiegebruik, isolatie en oriëntatie van het gebouw, rationeel watergebruik en hergebruik van regenwater en het gebruik van gezonde en energiezuinige materialen.

"Het concept van de ecobouw is in Brussel nog maar weinig ontwikkeld, maar heeft de voorbije jaren wel terrein gewonnen", luidt het bij het BIM. Om het concept nog meer te bevorderen gaat het BIM bestaande of in voorbereiding zijnde ecogebouwen inventariseren en die inventarissen zullen dienen als basis voor de publicatie van een repertorium.

Een jury heeft intussen al elf gebouwen geselecteerd. Het gaat onder meer om de kantoorgebouwen van Test-Aankoop, de kantoren van Greenpeace, het Arsenaal Delvaux en de Crèche Gabrielle Petit. Daarnaast wil het BIM enkele ecobouwprojecten in Brussel een duwtje in de rug geven door hen gratis begeleiding in ecologisch
bouwen te geven. In totaal werden daarvoor al drie projecten geselecteerd. Het gaat om een bouwproject van een tiental sociale woningen van de Brusselse Haard, het renovatieproject van de hoofdzetel van de Brusselse Intercommunale Watermaatschappij en een woningrenovatieproject in Sint-Jans-Molenbeek.

Geen opmerkingen: