01 juni 2006

Tiense suikerfabriek ontvouwt bio-ethanolplannen

31/05/2006 | Bron: Belga

De Tiense Suikerraffinaderij en moedermaatschappij Südzucker gaan in Wanze bij Hoei een bio-ethanolfabriek bouwen. "BioWanze" zal per jaar 300.000 m3 ethanol produceren uit tarwe en suikerbieten. Dat heeft topman Thomas Hubbuch woensdag aangekondigd op een persconferentie.

De nieuwe fabriek kost 245 miljoen euro en komt naast de bestaande suikerraffinaderij in Wanze. Jaarlijks zal de fabriek meer dan een miljoen ton suikerbieten en tarwe verwerken tot ethanol. De suikerbieten worden volledig door Belgische boeren geleverd, de tarwe wordt gedeeltelijk geïmporteerd uit de buurlanden.

"De site in Wanze is ideaal voor de productie van ethanol omdat ze zich in het hart van de Belgische tarwe- en bietenteelt bevindt.", zegt Thomas Hubbuch. "Bovendien kunnen we gebruik maken van de nabijgelegen Maas en de spoorlijn voor het transport." Uniek aan de fabriek is dat het overschot van het graan wordt verbrand in een eigen elektrische centrale. Op die manier kan BioWanze een groot deel van zijn elektriciteit en verwarming zelf opwekken.

Tegen eind 2007 moet de fabriek operationeel zijn. Ze zorgt voor minimum honderd nieuwe banen bij Tienen zelf en een veelvoud aan indirecte jobs in de landbouw en bij transportfirma's. Voorwaarde is wel dat BioWanze een voldoende jaarlijks volume krijgt toegekend binnen de nationale aanbesteding van bio-ethanol. De productie van biologische brandstoffen wordt door de overheid toegewezen aan de producenten. Om rendabel te zijn moet BioWanze minimum 125.000m3 bio-ethanol per jaar produceren. Dat zou, volgens de nieuwe overheidsquota, geen probleem meer mogen opleveren. De rest van de productie in Wanze wordt geëxporteerd.

Binnenkort moeten in ons land alle fossiele brandstoffen worden gemengd met biobrandstoffen. Dat is ofwel biodiesel ofwel bio-ethanol. De regering nam die beslissing om de schadelijke uitstoot te verminderen en om de energie-afhankelijkheid van ons land te verminderen. De invoering van biobrandstoffen is een belangrijke stap om de Kyoto-norm te halen.

Geen opmerkingen: