29 juni 2006

Sp.a blijft resoluut achter sluiting kerncentrales staan

26/06/2006 | Bron: BELGA

De sp.a blijft resoluut achter de uitstap uit de kernenergie staan. Die boodschap stuurde voorzitter Johan Vande Lanotte maandag uit na een uitgebreid partijbureau dat gewijd was aan energiebeleid. De liberalen en CD²V maakten eerder duidelijk
problemen te hebben met de sluiting van de kerncentrales in ons land.
De Vlaamse socialisten nodigden eind mei de voormalige Deense premier Paul Rasmussen uit om na te denken over het sociaal model naar Scandinavisch voorbeeld. Maandag kwamen Duitse beleidsverantwoordelijken langs om ervaringen uit te wisselen over het energiebeleid. Duitsland besliste net zoals België om uit de kernenergie te stappen.
Vande Lanotte maakte van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat niet kan worden teruggekomen op die beslissing, een boodschap bestemd voor VLD, MR en CD²V. MR-voorzitter en -vicepremier Didier Reynders liet twee weken geleden weten te willen nagaan of de kerncentrales niet langer open moeten blijven. Binnen de VLD worden ook vragen gesteld over de uitstap, hoewel de partijtenoren zich aan het regeerakkoord willen houden. CD²V is tegen de uitstap in 2015.
Voor de sp.a-voorzitter kan daar geen sprake van zijn.

Alternatieve energiebronnen vormen de keuze van de toekomst. "Wie als eerste begint met investeringen in alternatieve energiebronnen, haalt daar op termijn voordeel uit", luidde het maandag op een persconferentie. Vande Lanotte beklemtoonde dat met de energie-investeringen die sinds de aankondiging van de sluiting zijn gedaan, al drie kerncentrales kunnen worden vervangen. Het kan dus duidelijk, was de conclusie.
Sleutelfactor voor succes is duidelijkheid en planning, wijst Duitse ervaring uit. Ook Wendel Trio van Greenpeace benadrukte dat. "Er is al heel wat geïnvesteerd in alternatieve energie. Indien we dat nog willen opdrijven, is meer duidelijkheid nodig", aldus Trio.
De sp.a blijft alvast achter haar standpunt staan. Dat ze daarmee alleen staat -naast de socialisten is in Vlaandren enkel Groen! voor een uitstap - vindt Vande Lanotte niet zo erg. "Wij waren in 1988 ook de enigen die zich kantten tegen Doel5 en de centrale is er ook nooit gekomen".
De sp.a wil overigens met de milieubeweging en de vakbonden een samenwerkingsverband afsluiten rond energie. Vande Lanotte wil de komende maanden met hen een toekomstplan uitwerken inzake energie-efficiëntie en -besparing. "Het debat hierover is nu te vaag en te sloganesk. Het is tijd om hier eindelijk werk van te maken. Energiebesparing is voor de mensen nu te vaak een oefening in ascese, terwijl het een wervende boodschap is. Het betekent minder uitgeven en meer werk". Partij, vak- en milieubeweging moeten samen nagaan hoe de komende vijf jaar één en ander gefinancierd en uitgevoerd moet worden.
Dit alles moet aantonen dat energie voor de sp.a de komende jaren een prioriteit wordt. Onder meer innovatie dient daarbij centraal te staan. België heeft de kans laten liggen om toonaangevend te worden op het vlak van windenergie, maar met zonne-energie bestaat er een mogelijkheid tot herkansing, liet Vande Lanotte verstaan.
Hij verwees daarbij naar de kennis die in Vlaanderen bestaat over halfgeleiders, een belangrijke component in zonne-energie.

Geen opmerkingen: