05/06/2006 | Bron: Energeia
De missie van Econcern is duurzame energie voor iedereen. En binnen twintig jaar kan dat streven bereikt zijn. "Dat gelooft u waarschijnlijk toch niet, maar het is echt zo", hield Econcern-topman Ad van Wijk de aanwezigen van de rondetafelconferentie over duurzame energie van Faasen & Parters in Amsterdam voor. Om vervolgens uiteen te zetten hoe hij denkt dat dat bereikt kan worden.
"De aarde bestaat voor 70% uit water en voor 30% uit land. Waarom wordt dan al onze elektriciteit op land geproduceerd?", vroeg Van Wijk. Hij ziet veel meer in energievoorziening vanaf zee, en nog duurzaam ook. "Een traditionele elektriciteitscentrale kun je bouwen op een platform boven een bijna leeg olieveld. De CO2 die wordt uitgestoten, pomp je dan in dat veld."
Is het veld vol, dan schakelt de centrale over op biomassa. En ook die kan op zee worden geproduceerd. "Bijvoorbeeld uit algen." Dat de bouw van een centrale op zee twee keer zo duur is als eenzelfde centrale op land, is volgens Van Wijk geen beletsel. "Op land is nergens plek. En bovendien heb je extra inkomsten uit de olie of gas die je uit dat veld oppompt. Dat compenseert de extra kosten ruimschoots."
Windmolenparken op zee zijn volgens Van Wijk een andere belangrijke optie. "Maar elke keer een kabel naar land maakt het duur. Bovendien is het nu al moeilijk om een plek te vinden waar we de kabel aan land kunnen laten komen, dwars door de duinen heen." Je kunt dan beter een soort ringleiding op zee aanleggen, volgens Van Wijk. "Zoals je die nu ook op land hebt. Dan heb je twee keer zo weinig kabel nodig."
Het idee lijkt op dat van het Ierse Airtricity. Dat ontvouwde vorige maand plannen voor een "Europese Supergrid". Inderdaad een vergelijkbaar plan, bevestigt Van Wijk, maar in zijn ogen veel te ambitieus. "Airtricity wil dat door heel Europa aanleggen. Wij alleen in de Noordzee." Bovendien kan het stap voor stap worden gerealiseerd, zegt Van Wijk, tegelijkertijd met bijvoorbeeld de bouw van windparken op zee.
Andere opties die Van Wijk ziet, zijn bijvoorbeeld getijde-energie en osmose. Dat is het winnen van energie op plaatsen waar zoet en zout water bij elkaar komen. Kema noemt ditzelfde principe 'blue energy'. Volgens Van Wijk is dit principe wel degelijk serieus te nemen. "Op de plek waar de Rijn in de Noordzee uitmondt kun je met osmose evenveel elektriciteit opwekken als in een waterkrachtcentrale waar het water 240 meter naar beneden stort."
Volgens berekeningen van Econcern is het mogelijk om de totale energievoorziening van alle landen rondom de Noordzee (Groot-Brittannië, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk) op zee te produceren. "Dan heb je 7% van het totale oppervlakte van de Noordzee nodig. Of eigenlijk nog minder, want in een windmolenpark is niet het totale oppervlakte bezet."
Duurzame energie is een van de snelst groeiende businesses van de wereld, zegt Van Wijk, wiens Econcern binnen enkele jaren EUR 1 mrd omzet hoopt te maken (in 2005 was dit EUR 200 mln). "Er is qua duurzame energie in potentie meer dan 100.000 keer het huidige energiegebruik voor handen", is de stelling van Van Wijk. "Bijvoorbeeld een project als de gesloten kas in de tuinbouw. Tegen 2009 doet 90% van alle tuinders daaraan mee. Dat is net zo goed duurzame energie." In de kern van de zaak is het zo dat het in de zomer te warm is en in de winter te koud. "Dat is geen energieprobleem, maar een opslagprobleem", aldus Van Wijk.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten