08 juni 2006

"Bio-ethanol beperkt inkomensverlies bietenboeren"

07/06/2006 | Bron: VILT- nieuwsoverzicht

Südzucker, het Duitse moederbedrijf van de Tiense Suikerraffinaderij, spendeert 245 miljoen euro aan de bouw van een bio-ethanolfabriek op de oever van de Maas in Wanze nabij Hoei. Eind 2007 kan de productie starten en dat komt de Belgische bietenboeren goed uit, zegt woordvoerder Johan De Rycker in Het Nieuwsblad. De bio-ethanol compenseert in grote mate het verlies dat boeren gingen lijden door het hervormde suikerbeleid, klinkt het.

Niet alleen de bietenteelt, maar ook de graanboeren varen wel met de nieuwe fabriek in Wanze. Bio-ethanol wordt niet alleen geproduceerd uit dik bietensap, maar ook uit tarwe en later misschien ook uit maïs. Voorlopig komt alleen laagwaardige tarwe in aanmerking voor bio-ethanol.

Twintig burgerlijke ingenieurs van de Tiense suikerraffinaderij werkten meer dan een jaar aan de plannen van de fabriek en aan de technische installaties. Ze blijven nog minstens twee jaar aan de slag aan de Maas om het project, BioWanze genoemd, te verfijnen. De fabriek zal continu het jaar rond draaien. De Rycker verwacht een toename van vooral het administratieve werk in Tienen, wat zich vertaalt in meer jobs.

Aan de levering van bieten aan de fabriek in Tienen verandert er niets. De campagne vindt zoals elk jaar plaats van begin september tot einde december. Bieten voor bio-ethanol gaan per vrachtwagen of trein naar Wanze. Dat gebeurt ook vanuit de fabriek in Brugelette. Buitenlands graan wordt per boot op de Maas aangevoerd.

Geen opmerkingen: