09 mei 2007

Vermoedens over schadelijke gevolgen roetfilters niet bevestigd

4/05/2007 | Bron: Platform Schone Voertuigen

De laatste tijd is discussie ontstaan over de mogelijke gezondheidsrisico’s van retrofit-roetfilters. De roetfilters zouden grotere risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. In een reactie zegt VROM dat roetfilters zeer effectief zijn om de uitstoot van fijn stof terug te dringen en dus nodig zijn voor de gezondheid.

In een uitzending van Tros Radar op 16 april 2007 heeft onderzoeker Makkee (TU Delft) het beeld geschetst dat roetfilters die in bestaande dieselauto's worden ingebouwd, mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De gezondheidsrisico's die volgens de onderzoeker aan roetfilters zouden kleven, namelijk dat door retrofit-roetfilters zeer fijne toxische stofdeeltjes in de lucht zouden komen, zijn slechts gebaseerd op vermoedens, niet op wetenschappelijk onderzoek. Dit beeld staat haaks op de mening van veel deskundigen. Ook uit vooronderzoek van TNO blijkt dat de vermoedens van Makkee niet wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd.

Dat heeft minister Cramer van VROM half april in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Ook het RIVM denkt dat het meevalt met de gezondheidsrisico’s, maar acht nader onderzoek noodzakelijk. TNO doet hier momenteel onderzoek naar in opdracht van VROM. Het is daarbij nog te vroeg om te stellen dat er grote risico's zijn, maar het is wel duidelijk dat er meer en tevens experimenteel onderzoek nodig is om definitieve uitspraken te doen.

Volgens de bewindsvrouwe is er op dit moment geen reden voor ongerustheid of voor het nemen van vergaande maatregelen zoals het stopzetten van de subsidieregeling voor achteraf ingebouwde roetfilters.
Ook de Stichting Natuur en Milieu pleit voor een onverminderde toepassing van de roetfilters.

Zie ook : http://www.vrom.nl/docs/20070416-kamerbrief-effecten-retrofit-roetfilters.pdf

Geen opmerkingen: