14 mei 2007

Europa laat tanden zien in New York

13/05/2007-05-13 | Bron: iNSnet

De 15de sessie van de VN-Commissie Duurzame Ontwikkeling (CSD) die doorging van 30 april tot 11 mei is verrassend afgelopen. Dit jaar was het “policy-year” van de tweejaarlijkse cyclus over de thema’s Energie voor Duurzame Ontwikkeling, klimaatverandering, industriële ontwikkeling en luchtvervuiling. In het eerste jaar worden de obstakels en uitdagingen besproken en veroorzaakt minder politieke gevoeligheden. Dat was dit jaar wel anders. Zeker toen woensdag 9 mei de ministers aankwamen voor het “high level segment”. Deze werd geopend door de algemeen secretaris van de VN Ban-Ki-moon en met een speech Gro Harlem Brundtland.

Na twee weken moeizame besprekingen waren de onderhandelaars tevreden dat er eindelijk consensus was bereikt. Maar de Europese politici dachten er anders over. Ze wezen de tekst volledig af, samen met Zwitserland en enthousiast ondersteund door de NGOs. Het is voor het eerst dat er op een CSD een tekst wordt afgewezen en het proces dus zonder enig resultaat beëindigd wordt. De optie was een slechte tekst goedkeuren of een politiek signaal geven dat er niet ónder de afspraken van de top in Johannesburg kon worden gegaan. De rol van de jaarlijkse CSDs werd hiermee fundamenteel in vraag gesteld. Als die worden gehouden om gezamenlijk gedane afspraken te ondermijnen geven deze bijeenkomsten natuurlijk geen enkele meerwaarde aan het proces.

Na het afronden van de 15de sessie moest de voorzitter van de volgende sessie worden gekozen. De groep van Afrikaanse landen hadden een kandidaat van Zimbabwe voorgesteld. Ook hier liet Europa haar spierballen rollen om te stellen dat Zimbabwe, met haar huidige regime, geen voorzitter dient te leveren voor de CSD. In geheime stemming werd de voorzitter echter toch met nipte meerderheid gekozen. Europa heeft haar telerstelling hierover uitgesproken en ziet dit als een zware hypotheek op de slaagkansen van de aankomende onderhandelingen die gaan over landbouw, droogte en land, met specifieke aandacht voor Afrika.

Het zal nog erg moeilijk worden.

Leida Rijnhout/VODO

Geen opmerkingen: