07 mei 2007

Houtprijs met 30 à 50 procent gestegen in 2006

05/05/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, Het Belang van Limburg

De prijs van het hout is het voorbije jaar met 30 tot 50 procent gestegen. En het ziet er niet naar uit dat er aan die prijsstijging onmiddellijk een einde komt. Oorzaken zijn onder meer een groeiende bouwwoede in China, India en Oost-Europa en het toenemend gebruik van hout als hernieuwbare grondstof.

"Naaldhout, waaronder het klassieke grenenhout, is in 2006 een kwart tot zelfs de helft procent duurder geworden", zegt Marc De Poorter van Febelhout, de Belgische federatie van de hout- en meubelindustrie. "De prijs is de voorbije maanden even gestabiliseerd, onder meer door een groter aanbod van hout na de stormschade in Duitsland. Maar de markt reageert nerveus en ik verwacht de volgende maanden weer een prijsstijging".

"Dat komt door een combinatie van factoren. Hout wordt steeds meer gebruikt om groene energie op te wekken. Bovendien is hout in de bouwsector erg in trek en groeit ook in het buitenland de vraag naar hout. China en India worden de grote spelers op de markt. Komt daarbij dat Rusland, een van de traditionele exporteurs van hout, steeds meer hout in eigen bedrijven verwerkt".

Volgens Febelhout is er ondanks de groeiende vraag en het dalende aanbod geen sprake van een houttekort. Maar de consument heeft de prijsstijging de voorbije maanden wel duidelijk gevoeld. "Het is niet gemakkelijk om je klanten te vertellen dat de houtprijs tot 50 procent is gestegen", bekent Marc De Poorter. "Zeker niet als dat zo snel gebeurt".(KS)

Geen opmerkingen: