03 mei 2007

Fidel Castro verzet zich tegen biobrandstoffen

02/05/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

De Cubaanse leider Fidel Castro heeft niet publiek deelgenomen aan de festiviteiten naar aanleiding van 1 mei, maar hij heeft wel van zich laten horen via een artikel waarin hij oproept tot een energierevolutie. Daarbij pleit hij tegen de productie van 'groene brandstoffen' op basis van maïs of soja. "Het Amerikaanse imperium heeft de wereld de raad gegeven biobrandstoffen te produceren om de VS, de grootste energieverbruiker ter wereld, te verlossen van zijn afhankelijkheid van het buitenland", aldus de Cubaanse president.

Over de vraag of in Latijns-Amerika op grote schaal biobrandstoffen geteeld moeten worden, was de voorbije maanden onenigheid gerezen op het continent. De Braziliaanse president Lula en zijn Venezolaanse collega Chavez raakten verwikkeld in een heftig debat over de voor- en nadelen van ethanol als brandstof. Een samenwerkingsovereenkomst op het vlak van bio-ethanol tussen Brazilië en de VS gooide enkel olie op het vuur.

Tijdens een Energietop in Venezuela werden de plooien weer gladgestreken. Biobrandstoffen en fossiele brandstoffen moeten naast elkaar kunnen blijven bestaan, afhankelijk van de behoefte van een land, zo luidde een van de belangrijkste conclusies. Marco Aurelio Garcia, adviseur van Lula, wees er bij deze gelegenheid op dat slechts één procent van het akkerland in Brazilië gebruikt wordt voor de productie van biobrandstof. Volgens hem zal Brazilië de voedselproductie niet verwaarlozen en komen er ook geen ethanolgewassen in het Amazonegebied.

Momenteel produceert Brazilië 17,3 miljard liter ethanol per jaar uit suikerriet. De VS produceren bijna evenveel uit maïs. Beide landen willen samen een wereldwijde markt voor ethanol ontwikkelen.

Geen opmerkingen: