03 mei 2007

Droogte doet Australische appels barsten

02/05/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

De Australische fruitregio Goulburn Valley is zwaar getroffen door de droogte van de afgelopen maanden. De meeste appels uit de streek vertonen sinds kort barsten. Van de appels van het ras Pink Lady is gemiddeld 80 tot 90 procent beschadigd. Ook een vroege vorstperiode in het voorjaar, eind vorig jaar, heeft tot veel schade in het fruit geleid. Veel telers moeten noodgedwongen hun appels verkopen aan een lokale verwerker, omdat het fruit op de veiling niets opbrengt.

Volgens de Australische fruitspecialist David Morey kunnen door droogte en hitte makkelijk barsten worden veroorzaakt in appels. "Bij extreem warm weer zal de boom opwarmen en vocht uit de vruchten halen", maakt hij duidelijk. "Dan is het kwaad al geschied, maar het is pas merkbaar in de laatste stadia van de groei. Wanneer er later veel regen valt, ontstaat er een te snelle groei met alle gevolgen van dien".

Volgens Tony Russell van belangenorganisatie Apple and Pear Australia hebben de supermarktketens Coles en Woolworths hun voorwaarden voor de kwaliteit van appels al aangepast als gevolg van de geleden schade. Lichte schade wordt bij wijze van uitzondering dit seizoen geaccepteerd.

Geen opmerkingen: