07 mei 2007

Groen! lanceert Ecologisch Voedselplan

03/05/2007-05-03 | Bron(nen): de Standaard

Een minder energieverslindende landbouw met minder voedselkilometers, minder pesticiden en minder vee, maar met tegelijk meer streekproducten en biolandbouw. Dat zijn de ankerpunten van het Ecologische Voedselplan van Groen! dat woensdag werd voorgesteld.

Onze huidige landbouw is volgens Europarlementslid Bart Staes sterk geïndustrialiseerd, vervuilend en olieverslaafd. Groen! wil werk maken van een omschakeling naar een ecologisch duurzame landbouw. Dat kan door een reeks ingrepen. Zo moeten er vaak enorme en onnodige afstanden afgelegd worden vooraleer het voedsel op het bord van de consument komt. Zo legt een blikje tomatensoep met balletjes bijvoorbeeld 32.000 kilometer af voor het in onze soepkom belandt. Groen! wil de consument bewust maken van die voeselkilometers en wil tegelijk streekproducten promoten.

Groen! pleit ook voor een vermindering van de veebezetting. Veel vlees eten is volgens de partij niet goed voor het milieu. 'Een vleeseter die met een kleine auto rijdt, stuurt meer broeikasgassen de lucht in dan een vegetariër die zich met een terreinwagen verplaatst', luidt het. Tegen 2050 wil Groen! de 'landbouw' omgevormd hebben tot 'milieubouw'.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Dan lijkt het me misschien wel eens een goed idee om iets aan lucht- en waterkwaliteit in Belgie te doen, tenzij Groen ons allen wilt vergiftigen.

Els Keytsman zei

Uiteraard is dat een goed idee en in het programma van Groen! staat omstandig uitgelegd hoe wij willen gaan voor echte verbetering van de lucht- en waterkwaliteit in ons land.

Voor alle duidelijkheid: deze blog verzamelt enkel nieuws, interpreteert het niet. Voor prominente meningen kan je terecht op http://www.keytsman.be/blog