12 mei 2007

Tate & Lyle verplaatst hoofdkwartier naar Rijsel

11/05/2007 | Bron(nen): Het Laatste Nieuws

Tate & Lyle gaat het Europese hoofdkwartier van haar zetmeeldivisie overbrengen van Aalst naar Rijsel. Die stad krijgt de voorkeur omdat zowat alle grote spelers op de graanmarkt daar al een vestiging hebben. De Franse coöperatie Tereos neemt alle gebouwen en gronden van Tate & Lyle in Aalst over. De verkoop van de fabriek zou normaal tegen maart 2008 rond moeten zijn. Tot dan zullen veel van de 272 kaderleden en bedienden van Tate & Lyle in Aalst aan de slag kunnen blijven.

Tate & Lyle verkoopt al haar Aalsterse bezittingen aan de Franse multinational Tereos. Die kocht ook nog vier andere West-Europese vestigingen van Tate & Lyle over. Donderdag is bij VDAB de aanvraag binnengelopen voor het collectief ontslag van 272 werknemers in haar Aalsterse hoofdkwartier. "99 mensen zouden wel bij Tate & Lyle aan de slag kunnen blijven, maar dan wel in het buitenland", zegt Johan Dumortier van het socialistische BBTK.

"Een aantal van die 99 vacatures zijn voor het nieuwe Europese centrum van Tate & Lyle in Rijsel. Maar er is ook sprake van vacatures in Roemenië, Slowakije en Bulgarije. We vrezen dat niet alle 99 plaatsen uiteindelijk door de huidige mensen kunnen ingevuld worden". Nieuwe eigenaar Tereos zou wel 40 tot 60 mensen in Aalst aan de slag houden, want de productie blijft wel in Aalst. "We proberen nu zo snel mogelijk afspraken te maken met de Europese directie zodat we aan de getroffen werknemers duidelijkheid kunnen geven", zegt Dumortier.

De stad betreurt vooral dat de suikerdivisies van Tate & Lyle in heel Europa niet als één geheel verkocht werden. "Door de opsplitsing bij de verkoop maakte Aalst meteen minder kans om Europees hoofdkwartier te blijven", zegt schepen van Economie Paul Stockman. "Dat de productie in Aalst blijft, is dan weer goed nieuws. De arbeidsplaatsen in de toeleveringsbedrijven van Tate&Lyle, geschat op 270, blijven zo allicht bewaard. Tereos zou volgens onze bronnen ook de productie van bio-ethanol in Aalst behouden. In Frankrijk produceren ze al bio-ethanol en via Aalst komen ze nu ook op de Belgische markt".

Geen opmerkingen: