11 mei 2007

België veertiende op ranglijst hernieuwbare energie

10/05/2007 | Bron: Belga

België is vier plaatsen gestegen op de ranglijst van landen die aandacht besteden aan hernieuwbare energie. China en India zullen tegen 2012 de meest aantrekkelijke landen ter wereld zijn voor projecten rond hernieuwbare energie. Dat blijkt uit de algemene index voor hernieuwbare energie die wordt opgemaakt door de dienstengroep Ernst & Young. De lijst hecht relatief veel belang aan windenergie, en iets minder aan zonne-energie en biomassa.

Dat België stijgt op de ranglijst is te danken aan de recente inspanningen. "Sinds 2002 zijn we in Vlaanderen bezig aan een inhaalbeweging, onder meer door het gebruik van zonnepanelen, kleinschalige energieprojecten en energie-efficiënte ingrepen in de bouw. Het aandeel van hernieuwbare energie is daardoor maar liefst verachtvoudigd", verduidelijkt Laurent Winnock, woordvoerder van minister van Leefmilieu Bruno Tobback (sp.a). "Maar de af te leggen weg is nog lang", voegt hij eraan toe.

De Verenigde Staten voeren de ranglijst aan, gevolgd door Spanje en India. China, dat op een zesde plaats staat, zal samen met India tegen 2012 het meest aantrekkelijke land zijn voor investeringen en projecten inzake hernieuwbare energie. Opvallend in de ranglijst is dat erg traditionele en grote industriële landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië zich toch in de top vijf handhaven. De landen in Zuid-Europa zitten eveneens vooraan in het peloton.

De Scandinavische landen en Nederland, traditioneel koplopers in de milieusector, staan dan weer onderaan de ranglijst. Polen, Brazilië, Japan, Nieuw-Zeeland en Turkije duiken voor het eerst op in de lijst die al vijf jaar bestaat.

Geen opmerkingen: