29 september 2006

Colruyt investeert fors in zonne-energie

27/09/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Colruyt heeft 8.000 vierkante meter zonnepanelen laten installeren op het dak van zijn distributiecentrum in Halle om groene elektriciteit op te wekken. Het bedrijf investeerde 1,4 miljoen euro in het project. De elektriciteit wordt onmiddellijk gebruikt in het distributiecentrum. Samen met de windmolen die sinds 1999 in gebruik is, zullen de zonnepanelen er voor zorgen dat de winkelketen het hele jaar groene energie kan gebruiken. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De installatie, de grootste in België, bestaat uit 1.200 panelen die samen een groot zonnepaneel vormen van ongeveer een voetbalveld groot. Verwacht wordt dat de zonnecellen 250.000 kilowattuur per jaar zullen produceren. Dat is gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse verbruik van ongeveer tachtig huishoudens. Het project is rendabel, onder meer dankzij de groenestroomcertificaten van de overheid.

Waarom doet het bedrijf dit? "Omdat het kadert in ons Green Line-programma voor een beter leefmilieu", legt Luc Rogge, directeur van de Colruyt-groep uit. "Het gaat om het principe. We zorgen met de panelen voor 78 ton minder CO2-uitstoot per jaar. En als het economisch haalbaar is, waarom zouden we het dan niet doen? Ook wij besparen op onze energiefactuur door zelf energie te produceren". Binnenkort investeert Colruyt ook nog met vier andere bedrijven in negen windmolens in Ieper.

Geen opmerkingen: