27/09/2006 | Bron(nen): NatuurTotaal
De aarde is in duizenden jaren niet zo warm geweest als nu. In de afgelopen dertig jaar is de gemiddelde temperatuur op aarde elk jaar met 0,2 graden Celsius gestegen. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in een rapport dat dinsdag in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences is gepubliceerd.
De opwarming van de aarde verloopt sneller op het noordelijk halfrond, omdat daar het smeltende ijs land en gesteente blootlegt. Die warmen sneller op dan de watermassa’s in de zuidelijke oceanen. Toch is ook in het zuiden een temperatuurstijging waarneembaar, die gepaard kan gaan met meer stormen en noodweer.
De leider van het onderzoeksteam, James Hansen van het Goddardinstituut van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, waarschuwt al jaren voor klimaatsveranderingen door zogenoemde broeikasgassen: "Wanneer de opwarming van de aarde nog 2 of 3 graden verder gaat zullen wij waarschijnlijk veranderingen zien die van de aarde een andere planeet maken dan die wij kennen.”
Hij verwijst naar een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature waarin staat dat 1700 planten-, dier- en insectensoorten zich richting de aardpolen beginnen te verplaatsen in de tweede helft van de 20e eeuw, met gemiddeld 6,5 kilometer per tien jaar.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten