06 september 2006

Veiling puurt tien procent van elektriciteit uit zon

04/09/2006 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

De Limburgse Tuinbouwveiling (LTV) is, zo zegt de installateur, de grootste centrale van zonne-energie in Limburg. Op dit moment haalt de veiling een tiende van zijn elektriciteit uit de zon, binnenkort wordt dat een vijfde. "We onttrekken net veel energie uit de zonnepanelen op het moment dat wij de koelcellen het meeste nodig hebben. Dat is in de zomer, als de aardbeien rijp zijn", zegt directeur Wilfried Jeurissen in Het Belang van Limburg.

Het dak van de LTV staat vol met panelen die het licht opvangen. "Mensen denken vaak dat je alleen met zon energie kan opwekken," zegt Jeurissen. "Maar dat klopt niet, licht volstaat. En dat hebben we zelfs in augustus gehad. Maar ons grote voordeel is dat we op piekmomenten minder elektriciteit moeten kopen. Op die momenten is de stroom ook het duurst, dus sparen we meer uit".

De veiling heeft totdusver 250.000 euro geïnvesteerd en binnenkort wil ze de capaciteit verdubbelen. "Dus zullen we opnieuw zo'n bedrag op tafel leggen. Maar in 10 à 12 jaar tijd hebben we dat terugverdiend. Daarna zijn we dus winst aan het maken. Voor zo'n installatie krijg je ook 25 procent subsidies van de overheid", aldus Jeurissen.

Hoe sterk is hun installatie? "50 kilowatt, goed voor meer dan tien gezinnen. Per jaar kunnen we zo naar schatting 40.000 kilowatt zelf maken, een tiende van wat we nodig hebben. Maar eigenlijk hebben we de voorbije zes maanden er al 40.000 kilowatt uit gehaald, we gaan dus met meer dan 10 procent eindigen," zegt de veilingdirecteur.

Zijn de andere veilingen ook geïnteresseerd? "Ja, de Mechelse Veilingen overwegen nu ook om zonnecellen te plaatsen en ook de telers die hier over de vloer komen, hebben al om informatie gevraagd. Zij kunnen vanaf 1 januari 40 procent subsidies krijgen, dus verwacht ik dat het niet lang meer zal duren alvorens de eerste telers zonnepanelen zullen installeren om hun koelcellen te laten draaien", besluit Jeurissen.

Geen opmerkingen: