07/09/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, Belga
Wordt Antwerpen, dat nu al geldt als de grootste petrochemische cluster in Europa, in de toekomst ook de grootste biochemische cluster in de Europese klas? Als het van het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen afhangt, moet de Scheldestad ook voor biobrandstoffen een belangrijke rol gaan spelen. "Want Antwerpen heeft heel wat voordelen om die positie in te nemen", weet Xavier Vanrolleghem, commercieel verantwoordelijke voor de Antwerpse chemische cluster binnen het Havenbedrijf. "Zo zijn er de centrale ligging, de logistieke mogelijkheden en de afzetmogelijkheden. Bovendien is er voldoenden interesse vanuit de privé-sector", aldus Vanrolleghem. Hij zei dat woensdag tijdens de bijzondere raadscommissie voor de haven in het stadhuis van Antwerpen.
Tegen 2010 moeten de lidstaten van de Europese Unie 5,75 procent biobrandstoffen mengen bij de klassieke brandstoffen. Bij benzine zal er bio-ethanol aan toegevoegd worden, bij diesel gaat het om biodiesel. Knelpunt in de haven zijn wel de beschikbare terreinen. "Voor de productie van biobrandstoffen heb je 15 à 25 ha terrein nodig. En in Antwerpen is er nauwelijks greenfield beschikbaar", weet Vanrolleghem. Maar een aantal grote chemiereuzen zoals Bayer en Monsanto zijn bereid om terrein beschikbaar te stellen voor de productie van biobrandstoffen, om het vervolgens uit te besteden aan andere firma's.
De Antwerpse haven heeft overigens al een producent van biodiesel in huis. Het bedrijf Dow Halterman is zelfs de eerste producent in België van biodiesel op industriële schaal. Momenteel produceert dit bedrijf biodiesel voor de Duitse markt maar mogelijk gaan ze dat ook voor de Belgische markt doen, want ze hebben zich ingeschreven voor de officiële tender die federaal landbouwminister Sabine Laruelle begin juli heeft uitgeschreven. Van de 32 kandidaten voor de tender zijn 18 firma's Belgisch. Een aantal daarvan is afkomstig uit Antwerpen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten