08 september 2006

Eco Flanders in zee met Nederlands energiebedrijf

07/09/2006 - Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

De projectontwikkelaar Eco Flanders gaat samenwerken met het Nederlandse energiebedrijf Eneco voor de vergisting van mest, energiegewassen en voedingsresten tot biogas en groene stroom. Dat schrijft Guy Van Den Broek in De Tijd. De twee partners hebben al 24 projecten onder contract voor de volgende drie jaar. Die worden voor 75 procent gefinancierd door Eneco en voor 25 procent door Eco Flanders. Eneco krijgt de groene stroom.

Eco Flanders en Eneco Energie uit Rotterdam hebben een samenwerkingscontract voor een periode van tien jaar getekend voor de cofinanciering van vergistingsprojecten. Eco Flanders levert de technologie. De groenestroomcertificaten die de vergisting oplevert, gaan naar Eneco. Het Nederlandse energiebedrijf wil op die manier actief worden in duurzame energie in Vlaanderen, zeggen bronnen in de energiesector.

De onderhandelingen tussen Eco Flanders en Eneco lopen al ruim een half jaar en werden pas afgerond. De energie-experts van Eneco hebben de technologie van Eco-Flanders grondig bestudeerd. Er staat al een model in het Luxemburgse Redange en het eerste project in Vlaanderen is in opbouw in Diksmuide. Het gaat daar om een project van 1,8 miljoen euro voor de vergisting van 15.000 ton organisch materiaal.

Bij Eco Flanders zijn er ook al zes projecten voor 2007 onder contract, een achttal voor 2008 en tien voor 2009. Bij de meeste wordt 30.000 tot 60.000 divers organisch materiaal vergist tot biogas en bruikbare resproducten. Elk standaardproject van 30.000 ton kost 3,6 miljoen euro. Voor al die projecten zetten de twee partners telkens een aparte nv op en voor elk project apart zal ook ecologiesteun worden aangevraagd.

Eco Flanders is op dit ogenblik gekapitaliseerd voor 1,56 miljoen euro en kan de vergistingsprojecten in dit projecttempo niet op eigen benen dragen. Ook voor het eerste project in Diksmuide moet Eco Flanders een beroep doen op de bank om de financiering rond te krijgen. De ontwikkelaar van groene energieprojecten wil het kapitaal binnen 14 dagen optrekken naar 3 miljoen euro, met het akkoord van grote aandeelhouders zoals Electrabel en de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Eco Flanders trekt bij de kapitaalverhoging ook nieuwe partners uit de aannemings- en de veevoedersector aan.

Eneco Energie uit Rotterdam behoort tot de top drie van de energiebedrijven in Nederland - na Essent en Nuon - en is zowel actief in elektriciteit, gas, stoom als in communicatie. Eneco stelt 5.000 mensen tewerk, draait een omzet van 3,7 miljard euro en is in handen van 70 gemeenten.

Geen opmerkingen: