18 september 2006

Utrecht investeert in luchtkwaliteit

17-09-2006 - Bron(nen): iNSnet, Tiscali

De gemeente Utrecht besteedt de komende tien jaar bijna 37 miljoen euro aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door verschillende verkeersmaatregelen moet de stad in 2010 aan de Europese normen voor fijn stof voldoen en vijf jaar later aan de normen voor stikstofdioxide.

Volgens de gemeente is de kwaliteit van de lucht beter dan jaren geleden, maar worden nog wel normen overschreden. Door de ontwikkeling van de stad blijft het verkeersaanbod toenemen, wat leidt tot een te hoge concentratie fijn stof en stikstof. Door het aanpakken van het parkeren in de stad, het weren van vrachtverkeer en de komst van een tunnel onder het Westplein moet de lucht schoner worden. De gemeente vervangt haar eigen wagenpark door milieuvriendelijker voertuigen en de rijksweg A2 wordt afgeschermd door overkappingen.

In juni beweerden milieudeskundigen en longartsen op een congres dat de gevolgen van blootstelling aan fijn stof de Nederlandse overheid jaarlijks honderden miljoenen euro's kost. Volgens het Nationaal Milieu- en Planbureau sterven in Nederland jaarlijks ongeveer drieduizend mensen aan de gevolgen van kortdurende blootstelling aan fijn stof.

Staatssecretaris van Milieubeheer Pieter van Geel (CDA) besteedt sinds vorig jaar september extra geld en aandacht aan verbetering van de luchtkwaliteit. Eind mei zag Van Geel zijn voorstel voor het verplicht inbouwen van roetfilters in dieselauto's geblokkeerd door de Europese Commissie.

Geen opmerkingen: