04 september 2006

Gents milieubedrijf OWS investeert in maïsvergisting

03/09/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, De Tijd

Het Gentse milieubedrijf OWS bouwt nabij Bremen een installatie om maïs te vergisten en om te zetten tot groene stroom. Die installatie zal groene elektriciteit opleveren voor 700 Duitse gezinnen. In Duitsland is met het oog op vergisting in totaal 150.000 hectare maïs geplant.

"Maïs levert tot 180 kubieke meter gas per ton maïs op", zegt Johan De Dobbelaere, commercieel directeur bij Syngenta, wereldmarktleider in zaden. Die opbrengst ligt veel hoger dan de vergisting van mest, andere granen of grassen. Elke hectare maïs brengt gemiddeld 5.780 kubieke meter biogas (methaan) per jaar op. Het vergistingsproces in zo'n installatie verschilt amper van wat er in de maag van een koe gebeurt. De Dobbelaere denkt dat tegen 2010 in Duitsland duizenden biogasinstallaties zullen staan op basis van maïs.

De installaties van vandaag hebben een vermogen van hooguit 0,5 megawatt (MW). De nieuwe installaties zullen er zijn van 2 MW. Voor zo'n installatie is 800 hectare maïs nodig. Dat betekent dat weldra in Duitsland vele honderdduizenden ha maïs enkel worden ingezaaid ten behoeve van groene elektriciteit. Het restproduct, na de vergisting dus, kan gewoon als meststof terug op de akkers verwerkt worden.

Het Gentse milieubedrijf Organic Waste Systems (OWS) bouwt al jaren vergistingsinstallaties in Europa op basis van huishoudelijk afval. Die installaties werken doorgaans volgens het Dranco-procédé, een zuurstofloze vergisting. In de buurt van Bremen baat OWS zo'n installatie uit. Het bedrijf kreeg de opdracht om er een te bouwen op basis van maïs. De installatie bij Nüstedt kan 12.500 ton maïs per jaar vergisten tot 2,3 miljoen kubieke meter biogas.

Dat gas wordt dan tot groene stroom omgezet, wat voldoende is voor 700 Duitse gezinnen. Zo'n installatie vergt in totaal 250 hectare maïs. Behalve maïs kunnen ook andere granen voor de vergisting worden ingezet, evenals mest. Voor de vergisting van maïs ontwikkelde OWS nieuwe concepten, die wereldwijd werden gepatenteerd. Dat onderzoek gebeurde met subsidies van het Instituut voor Wetenschap en Technologie (IWT), zegt Luc De Baere, gedelegeerd bestuurder bij OWS.

Geen opmerkingen: