05/09/2006 | Bron: Alter Business News 118
• Dexia Insurance Belgium (DIB) nam recent de grootste zonnepaneleninstallatie van België in gebruik.
• 458 m2 zonnepanelen bedekken het dak van een gebouw van DIB in Meise.
• Deze inrichting garandeert een jaarlijkse elektriciteitsaanvoer van 42.800 kWh.
Zonne-energie wint in Europa ieder jaar aan populariteit. België hinkt echter nog steeds achterop en staat in termen van fotovoltaïsch vermogen op een weinig benijdenswaardige 14de plaats op de Europese ranglijst. Met het recente initiatief van Dexia Insurance Belgium (DIB) zou deze achterstand gedeeltelijk worden ingelopen. De verzekeringsmaatschappij nam onlangs de grootste zonnepaneleninstallatie van ons land effectief in gebruik.
"Het feit dat een grote financiële instelling wil investeren in zonne-energie geeft aan dat duurzame energie niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee", zo verklaarde staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling, Els Van Weert, tijdens de officiële inhuldiging.
De 30 zonnepanelen die in gebruik werden genomen, beslaan 458 m2 dakoppervlakte van een magazijn van Dexia Insurance Belgium in Meise. Het vermogen van deze installatie loopt op tot 60.000 Wp (= het hoogste vermogen dat een paneel onder optimale zonneomstandigheden afgeeft). Dit is goed voor een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 42.800 kWh, wat overeenkomt met het jaarverbruik van 12 gemiddelde Belgische gezinnen.
De zonne-inrichting werd ontwikkeld door IZEN Solar Systems, Belgisch specialist in hernieuwbare energiesystemen, onder onafhankelijk toezicht van studiebureau 3E. De plaatsing werd uitgevoerd door een team van 4 plaatsers en duurde 8 dagen.
"Deze investering van Dexia Insurance Belgium geeft aan dat investeren in duurzame energie economisch verantwoord is. Er wordt vaak gezegd dat hernieuwbare energie zeker goed is voor het milieu, maar ook zeer duur is. Deze investering bewijst dat zonne-energie niet alleen een droom is van enkele idealisten. Niemand twijfelt eraan dat Dexia Insurance Belgium kan rekenen! ", aldus staatssecretaris Van Weert.
Dit project bundelt tal van voordelen. Enerzijds wordt de elektriciteit kosteloos opgewekt en anderzijds geeft dit systeem recht op groenestroomcertificaten die over 20 jaar extra rendement zullen opleveren. Het groenestroomcertificaat ondersteunt CO2-arme energievormen die in België ingang vonden in het kader van de Kyoto-doelstellingen. Het initiatief van DIB is alvast een kleine stap in de goede richting.
Meer info:
APERe : vereniging ter bevordering van hernieuwbare energiebronnen
Het Waalse Gewest: de quota’s voor groene certificaten stimuleren nieuwe installaties
Cwape: marché des certificats verts (markt groene certificaten, Waalse Commissie voor Energie)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten