07 september 2006

Ternat durft zich niet uitspreken over biogasproject

06/09/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, Het Laatste Nieuws

Na een korte beraadslaging van het schepencollege deelde de Ternatse burgemeester Ronald Parys de actievoerders van de werkgroep Terlinden dinsdagavond mee dat het college alvast geen positief advies geeft aan de milieuvergunningsaanvraag van landbouwer Rudy Bayens. Die wil op zijn bedrijf een biogasinstallatie bouwen. De burgemeester zei dat het dossier zonder uitgesproken advies, maar wel met ernstige bedenkingen, naar de provinciale milieuvergunningscommissie wordt gestuurd. Daar valt dan de uiteindelijke beslissing over de aanvraag.

Rudy Bayens wil op zijn bedrijfsterrein in Ternat een biogasinstallatie bouwen. Tot ongenoegen van de buurtbewoners die hun verzet bundelden in de werkgroep Terlinden. Vooraleer de leden van het college van burgemeester en schepenen dinsdagavond bijeen kwamen, hadden de actievoerders van de werkgroep voor het gemeentehuis post gevat met borden waarop de slogan "Geen mestafvalverwerking in Ternat" stond te lezen.

"De geheimdoenerij in heel deze zaak is storend", zegt de werkgroep Terlinden. "Er werden tot dusver geen pottenkijkers geduld. Vandaar dat we beslisten actie te voeren tegen de milieuvergunningsaanvraag. We hebben gelijkaardige biogasinstallaties bezocht en die veroorzaakten wel degelijk hinder. Met als gevolg dat tijdens het openbaar onderzoek zo'n 160 bezwaarschriften en een petitie werden ingediend". Boer Bayens blijft er bij dat zijn installatie geen enkele vorm van hinder zal veroorzaken voor de buren. Maar daar is het schepencollege blijkbaar nog niet van overtuigd.

"We zullen de provinciale milieuvergunningscommissie laten weten dat wij twijfels hebben over de balans tussen productie en verbruik", aldus burgemeester Ronald Parys. "Als er met name een overproductie van gas zou ontstaan, dan zouden we graag met zekerheid weten dat dit geen geurhinder veroorzaakt. Is de opslagplaats wel voldoende groot?" Parys stelt zich ook vragen bij de eventuele geluidshinder. "Er werd tot dusver geen akoestisch onderzoek uitgevoerd, ook niet van de actuele toestand op dat vlak. We beschikken op dit moment over onvoldoende waarborgen".

Dan rest er nog de verkeersimpact. Volgens de burgervader beweert Bayens dat er van bijkomende trafiek van vrachtwagens naar zijn bedrijf amper sprake zal zijn. "Het is ons echter onvoldoende bekend of de aanvrager wel degelijk genoeg productiemiddelen zal hebben zodat er geen extra zwaar vervoer nodig zal zijn", zegt Ronald Parys.

Geen opmerkingen: