03 mei 2006

Uitstoot Nederlandse bedrijven in 2005 bijna 8% lager dan toewijzing

Bron: Energeia, 2006

In 2005 hebben de Nederlandse bedrijven, die meedoen met het Europese CO2-emissiehandelsysteem, gezamenlijk 80,4 Mton CO2 uitgestoten. Die uitstoot is bijna 8% lager dan de totale hoeveelheid CO2-rechten die de bedrijven voor het jaar 2005 hebben gekregen. Dat blijkt uit emissiecijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEA), die verantwoordelijk is voor toezicht op de emissiehandel.

Voor de tweede handelsperiode 2008-2012 zal de totale hoeveelheid CO2-rechten vergelijkbaar zijn met de hoeveelheid van de eerste handelsperiode. Verwacht wordt dat het voor bedrijven in de komende handelsperiode moeilijker wordt om binnen het toegewezen CO2-plafond te blijven. Door de aantrekkende economie stijgt immers de productie, en daarmee ook de CO2-uitstoot.

Het verschil tussen de werkelijke uitstoot in 2005 en de toegewezen hoeveelheid CO2-rechten komt volgens het ministerie van Vrom niet onverwachts. Al voordat de emissiehandel startte, was bekend dat de Nederlandse industrie energie-efficiënt produceert en dat betekent minder uitstoot van CO2. "In de eerste handelsperiode (2005-2007), voorafgaand aan de Kioto-periode, is er gekozen om de energie-efficiënte industrie in Nederland niet te bestraffen door heel strikt emissierechten toe te wijzen", aldus Vrom in een verklaring.

Geen opmerkingen: