19 mei 2006

Directie EDF keurt bouw kerncentrale goed

19/05/2006 | Bron: Energeia

De directie van het Franse energiebedrijf EDF heeft goedkeuring verleend aan de bouw van een nieuwe kerncentrale in Normandië. De reactor, van het type EPR, zal een capaciteit hebben van 1.600 MW.

De centrale komt te staan in Flamanville, waar al twee centrales van ieder 1.330 MW in bedrijf zijn. De totale kosten van de nieuwe eenheid, die in 2012 klaar moet zijn, worden geschat op EUR 3,3 mrd. Dat is EUR 46 per MWh.

De reactor is ontwikkeld door Framatome, een jointventure van Areva (66%) en Siemens (34%). De eerste van deze zogenaamde vierde generatie kernreactoren verrijst nu aan de Oostkust van Finland. Het Italiaanse Enel wil een belang van 12,5% nemen in het project.

De nieuwe reactor is onderdeel van het plan van EDF om de capaciteit te vergroten, zo zegt bestuursvoorzitter Pierre Gadonneix. Ook is het een goed voorbeeld van een technologisch hoogwaardig product van EDF en zijn partners. EDF heeft 58 reactoren met een capaciteit van 63.000 MW. Het is daarmee de tweede-grootste kernenergieproducent; na de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen: