22 mei 2006

Europese windenergie groeide spectaculair sinds 2000

22/05/2006 | Bron: BELGA

Op nauwelijks vier jaar tijd is de productie van windenergie in de Europese Unie met 150 procent gestegen. Ze levert nu bijna vijf procent van de Europese elektriciteit op. In 2004 bedroeg de totale Europese productiecapaciteit van elektriciteit 704 GW (gigawatt). Dat is 6 procent meer dan het jaar voordien. Deze cijfers werden vandaag/maandag door Eurostat, het Europees statistisch bureau, vrijgegeven.

Ondanks de spectaculaire groei van de windenergie blijft haar aandeel in de totale Europese elektriciteitsproductie marginaal, nauwelijks 5 procent. De klassieke thermische centrales nemen met 58 procent nog steeds het grootste aandeel voor hun rekening. De nucleaire centrales halen 19 procent, de waterkrachtcentrales 18 procent.

Zowat de helft van de Europese windenergie wordt in Duitsland gegenereerd. Spanje komt met circa 25 procent op de tweede plaats en Denemarken met 10 procent op de derde. Opmerkelijk is dat 23 procent van de Deense elektriciteit uit windenergie komt. Daarmee staat het afgetekend aan de Europese top. In Duitsland is het 13 procent en in Spanje 12 procent. Frankrijk blijft daarentegen de nucleaire koploper.
Zowat de helft van het Europees nucleair vermogen komt uit Frankrijk.

In 2004 telde de Europese Unie 460 bedrijven die elektriciteit produceerden. Daarnaast waren er 2.900 bedrijven die zich met de distributie bezighielden. Daarvan waren er 940 in Duitsland actief.

Geen opmerkingen: