15 mei 2006

CO2-handel: overallocatie leidt tot prijzencrash

15/05/2006 | Bron: BBL beleidsbabbel

Tot nader order blijft de emissiehandel in CO2 tussen bedrijven, het vlaggenschip van het Europese klimaatbeleid. Die inschatting kreeg afgelopen week een fikse knauw. ENDS Daily publiceerde voorlopige cijfers uit een aantal belangrijke lidstaten, die toonden dat alvast in het eerste jaar de bedrijven een ruim overschot hadden aan rechten. De lidstaten waren blijkbaar te gul geweest. Dit zorgde voor een vrije val van de prijs van emissierechten. Waar die vorige week nog 29 euro per ton CO2 kostten, staat de koers nu op 13 euro!
Maandag 15 mei publiceert de Europese Commissie haar cijfers. We kijken ernaar uit. Te gulle toewijzing van emissierechten betekent immers dat de Kyotodoelstellingen weer wat verder af liggen.

De timing van de Commissie is overigens wel zeer goed. Onder andere Vlaanderen verwerkt op dit moment de opmerkingen op het tweede toewijzingsplan, voor de periode 2008 – 2012. Het zal er nu op aan komen om niet dezelfde fouten te maken als in de eerste ronde. In onze inbreng in de Minaraad en ons eigen advies, drukken we er in ieder geval op dat we zowel de allocatie aan de industrie als aan de elektriciteitproducenten in vraag stellen. Zo houden de investeringen die bedrijven moeten doen, geen rekening met de hogere energieprijzen, die extra energiebesparingsmaatregelen rendabeler maken. En bij de allocatie aan de elektriciteitsector rekent men met conservatieve aannames voor de groei van hernieuwbare energie en energiebesparing bij de huishoudens. De elektriciteitsector mag ook een kwart van zijn uitstoot invullen met kredieten uit het Zuiden.


Koers emissierechten
Advies van de MiNa-Raad

Geen opmerkingen: