12 mei 2006

"70 bussen verbruiken volledig Vlaams koolzaadareaal"

08/05/2006 | Bron: VILT-nieuwsoverzicht

Sinds 3 april is koolzaadolie vrijgesteld van accijnzen. Bij De Lijn hebben ze geen problemen met het ombouwen van bussen, maar wordt wel gewezen op het geringe aanbod aan biobrandstoffen. "Met onze zeventig bussen die op pure plantenolie (ppo) rijden, gebruiken wij het hele Vlaamse koolzaadareaal", luidde het maandag op een studiedag van de Coördinatiecel Milieuzorg van de Vlaamse overheid in Hoboken.

Na lezingen van deskundigen en workshops volgde een afsluitend paneldebat met beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van de automobielsector. Volgens Jean-Pierre De Leener (VAC) leeft er bij de landbouwers nog te veel onzekerheid over de toekomst van biobrandstoffen en ppo. "Dat is de reden waarom zij niet mee op de kar van de biobrandstoffen springen. Bovendien krijgen boeren alleen accijnsvrijstelling voor de olie die zij zelf geproduceerd hebben. Wanneer ze ook koolzaad aankopen om te persen, moeten zij wel accijnzen betalen".

De Leener vraagt zich af waarom er zoveel aandacht gaat naar biodiesel, terwijl de productie van ppo stiefmoederlijk behandeld zou worden. Vlaams SP.A-parlementslid Bart Martens gaat niet akkoord met deze stelling, maar geeft wel toe dat een norm ontbreekt voor de kwaliteit van ppo. Luc Pelkmans van het VITO merkt dan weer op dat de bijmenging van 10 procent biodiesel bij de bestaande brandstoffen onvoldoende is om de Europese doelstellingen tegen 2010 te realiseren. "Een deel van het wagenpark zal volledig moeten overschakelen naar biobrandstof en daar is een rol weggelegd voor ppo", aldus Pelkmans.

Alle panelleden benadrukten het belang van onderzoek voor de toekomstige ontwikkeling van biobrandstoffen. De overheid moet voor een stabiel kader zorgen waarbinnen de producenten van biobrandstof en de constructeurs van voertuigen kunnen werken. Bovendien moeten er ook financiële stimuli komen voor wie omschakelt naar biobrandstof en een takssysteem op basis van objectieve metingen of ecoscores, aldus het panel.

Geen opmerkingen: