19 mei 2006

Alco Finance wil productie bio-ethanol snel opstarten

17/05/2006 | Bron: VILT-nieuwsoverzicht

De kandidaat-producenten van biobrandstoffen in Vlaanderen zijn verheugd dat de regering het quotum voor bio-ethanol heeft opgedreven van 192 tot 250 miljoen liter per jaar, maar ze willen vooral dat de regering haast maakt met het toekennen ervan. Dat schrijft De Tijd.

Charles Peers, voorzitter van Alco Finance, staat al bijna een jaar klaar met een project om in de Gentse kanaalzone een fabriek op te starten voor de productie van 300 miljoen liter ethanol. Alco Finance is een Brusselse holding die wereldwijd investeert in ondernemingen die gespecialiseerd zijn in de productie en distributie van ethanol. Alco Finance wil in Gent samenwerken met de veevoederfabrikant Vanden Avenne en Walagri, de Waalse dochter van het Vlaamse veevoederconcern Aveve.

Naast Alco Finance dingt ook het Duitse Südzucker - met een project in Wanze - mee naar de aanbestedingscontracten voor de productie van bio-ethanol. 'De Europese Commissie overweegt het aandeel bio-ethanol bij benzine te verhogen van maximaal 5 naar 10 procent. In dat geval is de verhoging tot 250 miljoen liter in België wel verantwoord', zegt Peers.

Hij hoopt dat de regering snel een aanbesteding uitschrijft zodat de kandidaten hun dossiers kunnen indienen. Pas als ze een quotum toegekend krijgen, zullen ze hun investeringen opstarten. Als alles snel gaat, kan het project in Gent nog in oktober van start gaan, zodat de eerste bio-ethanol eind 2007 klaar is. Het project in Gent kost 130 miljoen euro voor 300 miljoen liter en 70 miljoen voor één productielijn van 150 miljoen liter per jaar. De investering in Gent schept 50 tot 80 rechtstreekse jobs.

Geen opmerkingen: