23 mei 2006

Energiepersectieven voor 2050 voor Zwitserland

Verkehrsclub Schweiz (een ngo die werkt rond transport), Energie- Stiftung (een nog die werkt rond energie), WWF Zwitzerland en Greenpeace Switzerland bestelden een studie over de energieperspectieven voor 2050 voor Zwitzerland. De studie werd begin mei 2006 gepubliceerd.

Ook in Zwitserland steekt het debat over nucleaire energie de kop op. Drie oude nucleaire installaties zouden worden vervangen door een nieuwe in 2020. Hiervoor werken Zwiterse elektriciteitsproducenten en politici energiescenario's uit die zouden moeten aantonen dat elektriciteitsbevoorrading onmogelijk wordt zonder de bouw van nieuwe nucleaire reactoren.

De studie van WWF, Greenpeace en de andere ngo's toont echter aan dat maar liefst 40% van de primaire energie kan worden bespaard als enkel de best beschikbare energie van 2004 overal zou worden geïnstalleerd.
De studie toont verder aan dat er voldoende potentieel zit in efficiëntiewinsten en in huishoudelijke hernieuwbare bronnen, zodanig dat in 2050 slechts 500 watt fossiele energie en 1500 watt hernieuwbare energie per capita voldoende is om in alle energiebehoeften te voorzien.

:: lees de originele studie (Duits)

Geen opmerkingen: